Bajaderka ciasto,które przypomina mi lata spędzone w domu rodzinnym. Od kiedy pamiętam gościło na naszym stole nie tylko od święta.
Bajaderka - pyszne ciasto czekoladowo bakaliowe. Przepis na nie od kilkunastu lat gości w moich zapiskach.
Słodki kawałek ciasta. Nikt nie odmówi.
Bajaderka
Składniki:
na ciasto:
1 kostka 250 g margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
2 jajka
2 i pół szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA:
5 łyżek płaskich kakao
1/2 szklanki cukru pudru
1 szklanka mleka
1 gorzka czekolada 100g
250 g marmolady
1/2 szklanki orzechów włoskich
oraz 1 i pół szklanki rodzynek sułtańskich
Ze składników na ciasto wyrabiamy je i dzielimy na 2 części tak by jedna ważyła 350 g, a druga 540. Potrzebujemy 2 równe formy o wymiarach 22 x 28 cm.
Ciasto wałkujemy na równe placki , przekładamy do form i pieczemy po 25 minut każdą w temp 180 stopni C.
Po wyjęciu cieńszą odstawiamy a grubsze ciasto kruszymy.
MASA:
W dużej misce miksujemy mleko z kakao, cukrem i marmoladą .
Dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Ja rozpuściłam ją w mikrofalówce.
Dodajemy do masy bakalie i dosypujemy pokruszony placek.
Mieszamy już wtedy łyżką .
Na cienki placek zostawiony na blaszce wykładamy masę z miski i delikatnie dociskamy.
Na wyrównaną warstwę masy wykładamy przygotowaną polewę .
POLEWA:
2 łyżki śmietany
2 łyżki cukru kryształ
2 łyżki kakao
Podgrzewamy razem na małym ogniu ciągle mieszając.
Ciasto możemy posypać wiórkami kokosowymi lub kolorową posypką .
Chłodzimy w lodówce około 1 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz