Składniki:
100 ml oliwy z oliwek
2 łyżki musztardy francuskiej
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g szynki wędzonej
100 g sera żółtego
4 jajka
200 g makaronu penne Omnomnom
1/4 kawałka czerwonej papryki
3 mandarynki
1/4 czerwonej cebuli
sól i pieprz do smaku
masło i bułka tarta do formy
Sposób wykonania;
Szynkę, paprykę , cebulę czerwoną i ser kroimy w małą kosteczkę.
Makaron gotujemy al dente.
Jajka wbijamy do miski i miksujemy z oliwą oraz 2 łyżeczkami musztardy.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Cały czas miksując wsypujemy pomału mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Do ciasta, a jest dość gęste dodajemy pokrojone składniki. Mieszamy łyżką .
Do formy babki posmarowanej masłem i posypanej lekko bułką tartą wykładamy porcje ciasta.
Na nie makaron ,a następnie połówki mandarynek.
Przykrywamy je resztą ciasta.
Na wierzchu układamy pozostały makaron.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 40 minut.
Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło.
Po 20 minutach pieczenia warto przykryć wierzch babki folią aluminiową by makaron zbyt się nie przyrumienił.
Wow! Co za świetny pomysł! Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńwięc zapraszam
UsuńW smaku bardzo dobra polecam z czystym sumieniem
OdpowiedzUsuńAle fajna baba, coś dla mnie na wytrawnie. Pomysł z makaronem jest dla mnie fajny. Coś innego i ciekawego :-) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń