Śliwkowy sernik z makiem
Składniki;
ciasto:
2 białka
100 g margaryny
1/3 szklanki cukru kryształ
1 szklanka mąki pszennej.
Warstwa makowa:
900 g gotowej masy makowej z bakaliami
10 suszonych śliwek
Masa serowa:
100 g cukru pudru
570 g twarogu sernikowego z wiaderka
120 ml śmietanki 36 %
3 jajka
60 g powideł śliwkowych
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
20 śliwek suszonych do dekoracji.
Sposób wykonania:
Składniki na ciasto szybko zagniatamy i chłodzimy w zamrażalniku około 20 minut.
Po tym czasie wyjmujemy i wykładamy nim tortownice o średnicy 26 cm.
Nakłuwamy ciasto widelcem.
Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i podpiekamy 20 minut.
Wyjmujemy i studzimy.
Następnie masę makowa wykładamy na podpieczone ciasto.
Śliwki kroimy w paski i układamy na wierzchu masy .
Przygotowujemy masę sernikową :
Miksujemy ser.
Dodajemy śmietankę 36 % i mieszamy chwilę .
Wsypujemy cukier puder, dodajemy powidła,a następnie wbijamy po jednym jajku.
Miksujemy aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i
krótko ale dokładnie miksujemy.
Masę serową przelewamy do formy.
Delikatnie wyrównujemy jej powierzchnie. Przykrywamy całość folią aluminiową tak by nie stykała się z masą.
Do nagrzanego piekarnika, na jego spód, wstawiamy garnek emaliowany z gorącą wodą . Następnie ustawiamy tortownicę z ciastem i pieczemy 80 minut.
Po tym czasie uchylamy lekko drzwiczki i zostawiamy sernik na jeszcze 60 minut.
Wyjmujemy i czekamy aż wystygnie i nabierze temp. pokojowej.
Dekorujemy śliwkami suszonymi przed podaniem.
Mniam, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń