poniedziałek, 24 marca 2014

Śliwkowy sernik z makiem




Śliwkowy sernik z makiem 





Składniki;

 ciasto: 

2 białka 
100 g margaryny
1/3 szklanki cukru kryształ
1 szklanka mąki pszennej.



Warstwa makowa:

900 g gotowej masy makowej z bakaliami
10 suszonych śliwek



Masa serowa:

100 g cukru pudru
570 g twarogu sernikowego  z wiaderka
120 ml śmietanki 36 %
3 jajka
60 g powideł śliwkowych
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
20 śliwek suszonych do dekoracji.





Sposób wykonania:


 Składniki na ciasto szybko zagniatamy i chłodzimy w zamrażalniku około 20 minut. 
Po tym czasie wyjmujemy i wykładamy nim tortownice o średnicy 26 cm.
 Nakłuwamy ciasto widelcem.
 Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i podpiekamy 20 minut.
 Wyjmujemy i studzimy. 

Następnie masę makowa wykładamy na podpieczone ciasto.

 Śliwki kroimy w paski i układamy na wierzchu masy .

Przygotowujemy masę sernikową :

Miksujemy ser.
Dodajemy śmietankę 36 % i mieszamy chwilę .
Wsypujemy cukier puder, dodajemy powidła,a następnie wbijamy po jednym jajku.
Miksujemy aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i
 krótko ale dokładnie miksujemy.
Masę serową przelewamy do formy.
Delikatnie wyrównujemy jej powierzchnie. Przykrywamy całość folią aluminiową tak by nie stykała się z masą. 

Do nagrzanego piekarnika, na jego spód, wstawiamy garnek emaliowany z gorącą wodą . Następnie ustawiamy tortownicę z ciastem i pieczemy  80 minut.

 Po tym czasie uchylamy lekko drzwiczki i zostawiamy sernik na jeszcze 60 minut.

Wyjmujemy i czekamy aż wystygnie i nabierze temp. pokojowej.
Dekorujemy śliwkami suszonymi przed podaniem.










1 komentarz: