Sernik z jabłkiem
Składniki;
ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
170 g margaryny
4 łyżki cukru pudru
1 żółtko
Nadzienie;
0,5 kg białego sera trzykrotnie mielonego
4 jajka
1 budyń śmietankowy
4 łyżki cukru kryształ
1 łyżka mleka
0,5 szklanki rodzynek
Dodatkowo:
5 jabłek
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto wkładamy do miski, zagniatamy w kulę.
Chłodzimy w zamrażalce przez 30 minut.
Blaszkę 24x24 cm wykładamy folią i smarujemy ją tłuszczem. Posypujemy mąką.
Ciasto ścieramy na tarce jarzynowej zostawiając trochę do ozdoby. Lekko je dociskamy do dna blaszki.
Masa serowa:
Ser ucieramy z cukrem,jajkami i mlekiem.
Pod koniec wsypujemy proszek budyniowy.
Rodzynki zalewamy ciepłą wodą.
Jabłka obieramy. Jedno z nich kroimy na cienkie plasterki,resztę ścieramy na tarce jarzynowej.
Skrapiamy je sokiem z cytryny by nieściemniały.
Masę serową łączymy z odsączonymi i obsypanymi mąką rodzynkami.
Na ciasto wylewamy połowę masy serowej.
Wykładamy jabłko pokrojone w plasterki.
Zalewamy je resztą masy.
Wierzch wykładamy odciśnięte od soku jabłka.
Z odłożonego ciasta robimy wałeczki i układamy na wierzchu jabłek. Lekko dociskamy.
Sernik wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 60 minut.
Zostawiamy go przy uchylonych drzwiczkach jeszcze na 10 minut.
Smacznego!!!
Piękny serniczek :) na święta idealny !
OdpowiedzUsuńi szybko znika ..drugim razem zrobię 2
Usuńświetny pomysł na sernik- w pierwszej chwili pomyślałam że to mazurek, chyba przez te bazie:)
OdpowiedzUsuńbazie bo ju tak się wiosennie zrobiło a serniczek idealny na świąteczny stół.
UsuńPiękny serniczek ci wyszedł, z jabłkiem jeszcze nie robiłam a to fajne połączenie. Fajna krateczka :-)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda ten sernik :) Z jabłkami, rewelacja :)
OdpowiedzUsuń