Składniki:
6 jajek
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek cukru
olej i mąka do formy 23 x 34 cm
Masa budyniowa:
sok z puszki z brzoskwiń plus woda około 3 szklanek
2 budynie śmietankowe
2 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
4 łyżki cukru kryształ.
Pianka:
2 bite śmietany instant
1 galaretka agrestowa
250 ml gorącej wody
400 ml mleka
Dodatkowo:
Brzoskwinie z puszki pokrojone w kostkę ,
rodzynki moczone w wodzie i odsączone.
Sposób wykonania:
Biszkopt;
Ubijamy białka . Dodajemy cukier.
Wsypujemy pomału mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ciasto około 30 minut.Wyjmujemy i studzimy.
Masa budyniowa:
Sok brzoskwiniowy odlewamy z puszki, a następnie dolewamy do niego tyle wody by był 1 litr .
Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę .
Odlewamy 2 szklanki soku,a resztę gotujemy.
W soku mieszamy proszek budyniowy ,obie maki i żółtka.
Wlewamy na gotujący się sok i gotujemy gęsty budyń .
Blat biszkopta posypujemy połową owoców ,wylewamy ciepłą masę budyniową na nie i znów posypujemy owocami.
Studzimy.
Przygotowujemy piankę .
Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody ,studzimy.
Śnieżki ubijamy w 400 ml zimnego mleka.
Dolewamy do nich tężejącą już galaretkę i polewamy pianką ciasto.
Wierzch możemy ozdobić polewą czekoladową lub odrobiną innej galaretki i posypać namoczonymi wcześniej rodzynkami.
musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuń