wtorek, 18 marca 2014

Biszkopt z brzoskwinią .

                         Biszkopt z brzoskwinią .




Składniki:

6 jajek
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek cukru

olej i mąka do formy 23 x 34 cm


Masa budyniowa:

sok z puszki z brzoskwiń plus woda  około 3 szklanek 
2 budynie śmietankowe
2 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
1 łyżka mąki pszennej
4 łyżki cukru kryształ.


Pianka:

2 bite śmietany instant
1 galaretka agrestowa
250 ml gorącej wody
400 ml mleka 

Dodatkowo:
Brzoskwinie z puszki pokrojone w kostkę ,
rodzynki moczone w wodzie i odsączone.






                            Sposób wykonania:

Biszkopt;

Ubijamy białka . Dodajemy cukier.
Wsypujemy pomału mąkę wymieszaną z  proszkiem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ciasto około 30 minut.Wyjmujemy i studzimy.

Masa budyniowa:

Sok brzoskwiniowy odlewamy z puszki,  a następnie dolewamy do niego tyle wody by był 1 litr . 
Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę .
Odlewamy 2 szklanki soku,a  resztę gotujemy.
 W  soku mieszamy proszek budyniowy ,obie maki i żółtka.
Wlewamy na gotujący się sok i gotujemy gęsty budyń .
Blat biszkopta posypujemy połową owoców ,wylewamy ciepłą masę budyniową na nie i znów posypujemy owocami.
Studzimy.


Przygotowujemy piankę .

 Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody ,studzimy.
 Śnieżki ubijamy w 400 ml zimnego mleka. 
Dolewamy do nich tężejącą już galaretkę i polewamy pianką ciasto.
Wierzch możemy ozdobić polewą czekoladową lub odrobiną innej galaretki i posypać namoczonymi wcześniej rodzynkami.



Ciasta przekładańce

1 komentarz: