Obracany sernik z owocową galaretką .
Składniki:
Galaretka truskawkowa:
2 kg truskawek mrożonych
2 galaretki truskawkowe
1 szklanka cukru
masa sernikowa:
1 kg sera twarogowego 3 krotnie mielonego
400 ml śmietany 36 %
7 łyżeczek żelatyny spożywczej
125 ml gorącej wody
1 szklanka cukru pudru
Dodatkowo :
biszkopty okrągłe
1 galaretka cytrynowa
350 ml gorącej wody.
Sposób przygotowania:
Truskawki przekładamy do garnka o grubym dnie.
Wsypujemy cukier i smażymy do momentu rozpadnięcia owoców.
Zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki.
Mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy folią aluminiową .
Masę truskawkową przelewamy do niej i odstawiamy by masa dokładnie zastygła.
Przygotowujemy masę serową :
Ser miksujemy krótko mikserem.
Śmietanę 36 % miksujemy na sztywno dosypując cukier puder.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Lekko studzimy.
Do sera dodajemy ubitą śmietanę a następnie cienkim strumieniem wlewamy żelatynę. Miksujemy i przelewamy na masę truskawkową .
Odstawiamy do stężenia.
Przykrywamy masę serową biszkoptami wypukłą stroną do spodu.
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy i czekamy aż zacznie tężeć .
Zalewamy nią biszkopty.
Zostawiamy sernik na całą noc w lodówce.
Następnie przykrywamy go okrągłym talerzem lub tacką minimalnie większym niż tortownica.
Obracamy ja do góry dnem.
Ściągamy obręcz i folię aluminiową .
Mamy gotowy sernik.
Delikatny i pyszny.Polecam.
chętnie skorzystam z serniczka pysznego..
OdpowiedzUsuńpolecam
UsuńCudny serniczek, fajny pomysł z tym obracaniem :-)
OdpowiedzUsuńtak jakoś samo wyszło ,potrzeba chwili
UsuńUwielbiam sernik z galaretką:) Podoba mi się i chętnie wypróbuję Twój przepis.
OdpowiedzUsuńpolecam i zachęcam do wypróbowania
Usuń