Składniki:
200 g makaronu penne
3 plastry czerwonego grejpfruta
300 g piersi z kurczaka
czarny pieprz do smaku
olej rzepakowy
suszony koperek
1/2 czerwonej cebuli
100 g żółtego sera
sos beszamelowy:
250 ml mleka
2 łyżki masła
2 łyżki śmietany 18 %
2 łyżki mąki
pieprz czarny do smaku
gałka muszkatołowa
2 szczypty soli.
Sposób przygotowania:
Plastry grejpfruta układamy na dnie keksówki.
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku.
Filet z kurczaka kroimy w dość małe kawałki i przesmażamy na oleju przez chwile.
Doprawiamy go solą i pieprzem. Studzimy.
Na plastry owocu kładziemy porcje makaronu ,a następnie porcje mięsa.
Posypujemy suszonym koperkiem.
Znów wykładamy porcje makaronu i znów porcje mięsa. Posypujemy cebulą pokrojoną w pióra.
Następnie powtarzamy czynność : wykładamy porcje makaronu,a na niego porcje mięsa.
Przygotowujemy sos beszamelowy:
W rondelku rozpuszczamy masło,dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
Zasmażkę zalewamy mlekiem i gotujemy cały czas mieszając.
Doprawiamy solą ,pieprzem i gałką . Dodajemy śmietanę. Gotowym sosem zalewamy zawartość keksówki.
Ser ścieramy na tarce jarzynowej i posypujemy zapiekankę.
Zapiekamy 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
.
Pyszota :)
OdpowiedzUsuńjaka szkoda, że u mnie nie chcą jeść zapiekanek:(
OdpowiedzUsuńBardzo lubię połączenie mięsa i owoców, zapiekanka musiała być pyszna:)
Bardzo ciekawa zapiekanka.
OdpowiedzUsuń