czwartek, 13 marca 2014

Makaronowo cd.

                    Zapiekanka penne z kurczakiem.



Składniki:

200 g makaronu penne
3 plastry czerwonego grejpfruta
300 g piersi z kurczaka
czarny pieprz do smaku
olej rzepakowy
suszony koperek
1/2 czerwonej cebuli
100 g żółtego sera

sos beszamelowy:

250 ml mleka
2 łyżki masła
2 łyżki śmietany 18 %
2 łyżki mąki 
pieprz czarny do smaku
gałka muszkatołowa
2 szczypty soli.




 Sposób przygotowania:

Plastry grejpfruta układamy na dnie keksówki.
 Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku.
Filet z kurczaka kroimy w dość małe kawałki i przesmażamy na oleju przez chwile.
Doprawiamy go solą i pieprzem. Studzimy.
 Na plastry owocu kładziemy porcje makaronu ,a następnie porcje mięsa.
 Posypujemy suszonym koperkiem.
 Znów wykładamy porcje makaronu i znów porcje mięsa. Posypujemy cebulą pokrojoną w pióra.
 Następnie powtarzamy czynność : wykładamy porcje makaronu,a na niego porcje mięsa.

Przygotowujemy sos beszamelowy:

W rondelku rozpuszczamy masło,dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
Zasmażkę zalewamy mlekiem i gotujemy cały czas mieszając.
 Doprawiamy solą ,pieprzem i gałką . Dodajemy śmietanę. Gotowym sosem zalewamy zawartość keksówki.

 Ser ścieramy na tarce jarzynowej i posypujemy zapiekankę.
Zapiekamy 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. 





.


3 komentarze:

  1. jaka szkoda, że u mnie nie chcą jeść zapiekanek:(
    Bardzo lubię połączenie mięsa i owoców, zapiekanka musiała być pyszna:)

    OdpowiedzUsuń