Składniki:
1 kg mąki pszennej
400 ml śmietany
4 łyżki cukru
300 g margaryny
2 jajka
Krem budyniowy:
1 i 1/3 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mleka
3 żółtka
2 cukry waniliowe
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 kostki masła lub margaryny
500 ml śmietany 36 %
4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
2 jajka
cukier kryształ.
Sposób wykonania:
Z mąki, zimnego masła , 2 jajek i śmietany zagniatamy szybko ciasto.
Wstawiamy na godzinę do lodówki.
Wstawiamy na godzinę do lodówki.
Po tym czasie wykładamy ,wałkujemy na 0,5 cm placki i kroimy na 2 cm paski.
Foremki rurki smarujemy olejem tylko przy pierwszym nakładaniu ciasta.
Nawijamy paski ciasta od wąskiej strony lekko nakładając kolejne warstwy na siebie.
Układamy na posmarowanej masłem i obsypanej mąka blaszce tak by końcówka nawiniętego ciasta była na spodzie.
2 pozostałe jajka rozmącamy i smarujemy rurki. Posypujemy je cukrem kryształem po wierzchu.
Nawijamy paski ciasta od wąskiej strony lekko nakładając kolejne warstwy na siebie.
Układamy na posmarowanej masłem i obsypanej mąka blaszce tak by końcówka nawiniętego ciasta była na spodzie.
2 pozostałe jajka rozmącamy i smarujemy rurki. Posypujemy je cukrem kryształem po wierzchu.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i wkładamy blaszkę z rurkami.
Pieczemy 20 - 25 minut tak by nabrały lekko złotego koloru. Zdejmujemy z pomocą noża, który wkładamy do środka foremki by ją przytrzymać.
KREM;
Do garnka wsypujemy mąkę ,cukier ,cukier waniliowy oraz wbijamy żółtka.
Dolewamy mleko i energicznie mieszamy by nie było grudek. Ustawiamy garnek na gazie i na małym ogniu gotujemy by powstał nam gęsty budyń .
Studzimy go, a następnie miksujemy z miękką margaryną .
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Łączymy delikatnie z budyniem.
Napełniamy kremem szprycę i wypełniamy środki rurek.
Pychota,tylko kawa do tych rurek.
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś chęci:)) Od dawna się do nich przymierzam:)
OdpowiedzUsuń