Składniki;
4 łyżki zakwasu
500 g mąki żytniej razowej
500 g mąki pszennej typ 500
400 ml ciepłej wody
2 łyżki rodzynek
2 łyżki tartych migdałów
1 płaska łyżeczka soli
olej do formy
opcjonalnie Przyprawa do chleba litewskiego
lub czarnuszka i kminek zamiast niej
Sposób przygotowania;
Do miski wsypujemy obie mąki ,wlewamy wodę ,zakwas,wsypujemy sól .
Dodajemy rodzynki i tarte migdały.Wyrabiamy by powstało gładkie ciasto.
Formę do wypieku chleba smarujemy olejem i posypujemy po dnie przyprawa do chleba litewskiego.
Wkładamy do formy ciasto.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 8 godzin .
Możemy także przygotować ciasto wieczorem a upiec rano.
Wstawiamy garnek z woda do piekarnika.
Następnie wkładamy formę z ciastem.
Piekarnik musi być nagrzany do 180 stopni.
Chleb pieczemy 60 minut najlepiej, gdy piekarnik nagrzewamy od spodu.
PRZEPIS NA ZAKWAS
I DZIEŃ ;
1/2 szklanki mąki mieszamy z 1/2 szklanka wody. Mieszamy i odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe ciemne miejsce.
II DZIEŃ -
O tej samej godzinie co zaczęliśmy zakwas dosypujemy 1/4 szklanki mąki i dolewamy 1/4 szklanki wody. Mieszamy i znów odstawiamy.
III DZIEŃ -
Powtarzamy czynność z II dnia.
IV DZIEŃ -
Mieszamy zakwas ,dosypujemy 1/2 szklanki maki i dolewamy 1/2 szklanki wody.
Mieszamy i odstawiamy.
V DZIEŃ -
Dosypujemy około 1 łyżki maki i dolewamy 30 ml wody ,mieszamy.
Po dwóch godzinach możemy używać zaczynu do wypieku chleba.
Dobrze jest każdego dnia przemieszać słoik z zaczynem z dwa razy.
Ale wyrósł:) Cudny!
OdpowiedzUsuńPyszne są takie chleby.Ja nie mam cierpliwości.Dla mnie za długi cykl produkcyjny.Co nie znaczy,żebym takiego nie zjadł z miłą chęcią.
OdpowiedzUsuńChlebek zachwycił mnie już twój na innym portalu. Moja smaki a zrobienie jego wiem że nie jest takie proste :-) pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńWspaniale prezentuje się ten chleb :)
OdpowiedzUsuńto nie jest chleb z dodatkiem maki razowej, jest zbyt biały
OdpowiedzUsuń