poniedziałek, 10 marca 2014

Wypiek chleba

                    Chleb żytni na zakwasie.




Składniki; 

4 łyżki zakwasu
500 g mąki żytniej razowej
500 g mąki pszennej typ 500
400 ml ciepłej wody
2 łyżki rodzynek
2 łyżki tartych migdałów
1 płaska łyżeczka soli
olej do formy
opcjonalnie Przyprawa do chleba litewskiego 
lub czarnuszka i kminek zamiast niej




 Sposób przygotowania;


 Do miski wsypujemy obie mąki ,wlewamy wodę ,zakwas,wsypujemy sól .
 Dodajemy rodzynki i tarte migdały.Wyrabiamy by powstało gładkie ciasto.
 Formę do wypieku chleba smarujemy olejem i posypujemy po dnie przyprawa do chleba litewskiego.
 Wkładamy do formy ciasto.
 Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 8 godzin .
Możemy także przygotować ciasto wieczorem a upiec rano.
Wstawiamy garnek z woda do piekarnika.
 Następnie wkładamy formę z ciastem.
Piekarnik musi być nagrzany do 180 stopni.
 Chleb pieczemy 60 minut najlepiej, gdy piekarnik nagrzewamy od spodu.


                             Smacznego!!!
 PRZEPIS NA ZAKWAS



Używałam mąkę żytnią pełnoziarnistą typ 2000 i przegotowaną letnią wodę.

I DZIEŃ ;
1/2 szklanki mąki mieszamy z 1/2 szklanka wody. Mieszamy i odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe ciemne miejsce.

II DZIEŃ -
 O tej samej godzinie co zaczęliśmy zakwas dosypujemy 1/4 szklanki mąki i dolewamy 1/4 szklanki wody. Mieszamy i znów odstawiamy.

III DZIEŃ -
 Powtarzamy czynność z II dnia.

IV DZIEŃ -
 Mieszamy zakwas ,dosypujemy 1/2 szklanki maki i dolewamy 1/2 szklanki wody.
 Mieszamy i odstawiamy.

V DZIEŃ -
Dosypujemy około 1 łyżki maki i dolewamy 30 ml wody ,mieszamy.
 Po dwóch godzinach możemy używać zaczynu do wypieku chleba.


Dobrze jest każdego dnia przemieszać słoik z zaczynem z dwa razy.

5 komentarzy:

  1. Pyszne są takie chleby.Ja nie mam cierpliwości.Dla mnie za długi cykl produkcyjny.Co nie znaczy,żebym takiego nie zjadł z miłą chęcią.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chlebek zachwycił mnie już twój na innym portalu. Moja smaki a zrobienie jego wiem że nie jest takie proste :-) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale prezentuje się ten chleb :)

    OdpowiedzUsuń
  4. to nie jest chleb z dodatkiem maki razowej, jest zbyt biały

    OdpowiedzUsuń