czwartek, 3 lipca 2014

Zupa serowa z kalafiorem

              Zupa serowa z kalafiorem




 Składniki: 


150 g sera gouda
1 szklanka mleka
1/2 kalafiora
2 kostki rosołowe
3 trójkąciki sera śmietankowego
1 cebula
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
koperek







          Sposób przygotowania:

Ser ścieramy na tarce jarzynowej i zalewamy zimnym mlekiem. Cebule drobno kroimy i przesmażamy na oleju.
 Posypujemy mąką i chwilę razem przesmażamy.

Do garnka wlewamy 1,5 litra wody.
 Dodajemy kalafior podzielony na małe różyczki oraz kostki rosołowe.
 Gotujemy.

Gdy woda będzie się gotować wkładamy do garnka serki i przekładamy cebule. 
Energicznie mieszamy by serki zaczęły się topić.
Gotujemy.
Na koniec dodajemy ser namoczony w mleku.
 Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Przed podaniem posypujemy koperkiem.








                                                Smacznego

1 komentarz: