Składniki:
150 g sera gouda
1 szklanka mleka
1/2 kalafiora
2 kostki rosołowe
3 trójkąciki sera śmietankowego
1 cebula
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
koperek
Sposób przygotowania:
Ser ścieramy na tarce jarzynowej i zalewamy zimnym mlekiem. Cebule drobno kroimy i przesmażamy na oleju.
Posypujemy mąką i chwilę razem przesmażamy.
Do garnka wlewamy 1,5 litra wody.
Dodajemy kalafior podzielony na małe różyczki oraz kostki rosołowe.
Gotujemy.
Gdy woda będzie się gotować wkładamy do garnka serki i przekładamy cebule.
Energicznie mieszamy by serki zaczęły się topić.
Gotujemy.
Na koniec dodajemy ser namoczony w mleku.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem posypujemy koperkiem.
Smacznego
tak pyszna i tak prosta zupa...
OdpowiedzUsuń