Focaccia z winogronami lub pomidorami.
Składniki;
1 kiść jasnych winogron
40 g świeżych drożdży
4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli ziołowej
12 łyżek oleju rzepakowego
1,5 szklanki wody ciepłej
2 szczypty cukru
2 pomidory
2 łyżki oleju z suszonymi pomidorami
2 gałązki natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z odrobiną cukru.
Odstawiamy na 10 minut.
Odstawiamy na 10 minut.
Dodajemy kolejno mąkę ,sól oraz oliwę.
Mieszamy by ciasto odklejało się od reki i odstawiamy by podwoiło swą objętość .
Gotowe ciasto dzielimy na 4 .
Kształtujemy na koła o średnicy około 20 cm.
Na dwóch układamy winogrona i listki zielonej pietruszki.
Na dwóch układamy winogrona i listki zielonej pietruszki.
Na pozostałych plastry pomidora.
Skrapiamy olejem z suszonymi pomidorami .
Skrapiamy olejem z suszonymi pomidorami .
Pieczemy około 20 minut w temp 220 stopni. do uzyskania złotego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz