środa, 23 lipca 2014

Focaccia z winogronami lub pomidorami.


Focaccia z winogronami lub pomidorami.





 Składniki;


1 kiść jasnych winogron
40 g świeżych drożdży
4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli ziołowej
12 łyżek oleju  rzepakowego
1,5 szklanki wody ciepłej
2 szczypty cukru
2 pomidory
2 łyżki oleju z suszonymi pomidorami
 2 gałązki natki pietruszki.







 Sposób przygotowania:



 Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z odrobiną cukru.
Odstawiamy na 10 minut.
 Dodajemy kolejno mąkę ,sól oraz oliwę.
 Mieszamy by ciasto odklejało się od reki i odstawiamy by podwoiło swą objętość . 


 Gotowe ciasto dzielimy na 4 .

 Kształtujemy na koła o średnicy około 20 cm.
Na dwóch układamy winogrona i listki zielonej pietruszki. 
 Na pozostałych plastry pomidora.
Skrapiamy olejem z suszonymi pomidorami .

 Pieczemy około 20 minut w temp 220 stopni. do uzyskania złotego koloru. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz