Kluski śląskie z cukiniową potrawką .
SKŁADNIKI:
Kluski;
1,5 kg ziemniaków ugotowanych
ok.2 szklanki mąki ziemniaczanej
sól do smaku.
POTRAWKA:
1 cukinia
1 biała cebula
1 kg łopatki wieprzowej
3 żółte papryki
2 czerwone papryki
3 łyżki oleju
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej np.Kucharek
Czarny pieprz do smaku
2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mięso kroimy w średnią kostkę .
Cukinię ja miałam dużą więc przekroiłam na pół i wydrążyłam nasiona za pomocą łyżki.
Pokroiłam cukinie razem ze skórą w kostkę .
Papryki oczyściłam ,usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam w kostkę .
Cebule drobno posiekałam i przesmażyłam na rozgrzanym oleju.
Dodałam do niej mięso a po 10 minutach cukinię i papryki.
Razem smażyłam do miękkości mięsa i warzyw.
Na koniec doprawiłam Kucharkiem i czarnym pieprzem, dodałam koncentrat pomidory.
Kluski :
Między czasie ugotowane ziemniaki zmieliłam w maszynce do mięsa.
1/4 część odłożyłam na bok, a w mięjsce po nich wsypałam mąkę ziemniaczaną.
Wyrobiłam ciasto i ukształtowałam kluski.
Gotowałam w osolonym wrzątku.
Gotowe kluski wyłożyłam na talerz i dodałam porcję potrawki cukiniowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz