Składniki;
50 g świeżych drożdży
0,5 kg mąki pszennej
1/2 szklanki oleju z suszonymi pomidorami
1/3 szklanki ciepłej wody
1 szklanka śmietany 12 %
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
1 średnia cukinia
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
Sposób wykonania:
Drożdże zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 10 minut.
Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach i odsączamy z nadmiaru soku.
Do drożdży wsypujemy mąkę i dodajemy resztę składników.
Wyrabiamy ciasto.
Gdy będzie zbyt luźne dosypujemy jeszcze ok. 200 g mąki.
Przekładamy ciasto do formy keksówki o długości 25 cm.
Odstawiamy na 45minut w ciepłe miejsce.
Przed pieczeniem wierzch posypujemy ozdobnie bazylią i oregano.
Po tym czasie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 50 minut.
Chleb idealnie smakuje posmarowany masełkiem.
Uwielbiam domowy chleb! Fajny pomysł z cukinią :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
polecam i dziękuję za zaproszenie
UsuńAleż pyszności :)
OdpowiedzUsuń