piątek, 4 lipca 2014

Pieczona golonka w warzywach

          Pieczona golonka w warzywach

   

Składniki:

2 tylne golonki wieprzowe
4 ząbki czosnku
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka
3 łyżki musztardy delikatesowej
3 łyżki oleju
3 łyżki  koperku
sól i pieprz do smaku




                               


                     Sposób przygotowania:

 Golonkę opalamy nad płomieniem.
 Myjemy ,osuszamy a skórę nacinamy w kratkę .

Czosnek rozdrabniamy .Mięso nacieramy czosnkiem ,solą i pieprzem.
Smarujemy musztardą .
 Owijamy folią aluminiową i schładzamy 30 minut w lodówce.

Rozgrzewamy olej ,przesmażamy golonki z obu stron.
 Układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy wodą .
Pieczemy godzinę w temp 200 stopni.

Obracamy co jakiś czas.
Cebule ,marchewkę i pietruszkę obieramy i drobno siekamy lub ścieramy na tarce jarzynowej.

 Dodajemy do mięsa .
Pieczemy jeszcze 1 godzinę .
Przed podaniem posypujemy świeżym koperkiem.






                           Smacznego !!!

1 komentarz:

  1. Pomimo,że jest lato i wolę coś lżejszego,to Twojej golonki bym nie odmówił.Bardzo smakowita.

    OdpowiedzUsuń