Składniki:
2 tylne golonki wieprzowe
4 ząbki czosnku
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka
3 łyżki musztardy delikatesowej
3 łyżki oleju
3 łyżki koperku
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Golonkę opalamy nad płomieniem.
Myjemy ,osuszamy a skórę nacinamy w kratkę .
Czosnek rozdrabniamy .Mięso nacieramy czosnkiem ,solą i pieprzem.
Smarujemy musztardą .
Owijamy folią aluminiową i schładzamy 30 minut w lodówce.
Rozgrzewamy olej ,przesmażamy golonki z obu stron.
Układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy wodą .
Pieczemy godzinę w temp 200 stopni.
Obracamy co jakiś czas.
Cebule ,marchewkę i pietruszkę obieramy i drobno siekamy lub ścieramy na tarce jarzynowej.
Dodajemy do mięsa .
Pieczemy jeszcze 1 godzinę .
Przed podaniem posypujemy świeżym koperkiem.
Smacznego !!!
Pomimo,że jest lato i wolę coś lżejszego,to Twojej golonki bym nie odmówił.Bardzo smakowita.
OdpowiedzUsuń