środa, 30 kwietnia 2014

Zupa pieczarkowa z nitkami

                                  Zupa pieczarkowa z nitkami





Składniki:

1 marchewka
500 g pieczarek
1/2 małego selera
1/2 pietruszki
1 mała cebula
250 g makaronu nitki
200 ml śmietany 18 %
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki majeranku 
2 łyżki masła lub margaryny
czarny pieprz do smaku
Kucharek uniwersalny do smaku
2 kostki rosołowe lub 3 skrzydełka z kurczaka.
3 litry wody




 
                                                   Sposób przygotowania:

 W garnku szklimy na maśle bądź margarynie pokrojoną w kostkę cebule .
 Dorzucamy do niej plastry pieczarek i chwile razem smażymy. 

Marchewkę ,seler i pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej.
 Dodajemy do garnka i smażymy chwilę razem. 

Następnie zalewamy wodą i dodajemy 2 kostki rosołowe ( jeśli ich nie używamy to wrzucamy skrzydełka z kurczaka lub inne drobiowe mięsko). 

Gotujemy do miękkości warzyw. 
Pod koniec gotowania wrzucamy makaron. 

Zaprawiamy mąką rozrobioną ze śmietaną w szklance wody .

Doprawiamy majerankiem, Kucharkiem i czarnym pieprzem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz