Składniki:
1 marchewka
500 g pieczarek
1/2 małego selera
1/2 pietruszki
1 mała cebula
250 g makaronu nitki
200 ml śmietany 18 %
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki majeranku
2 łyżki masła lub margaryny
czarny pieprz do smaku
Kucharek uniwersalny do smaku
2 kostki rosołowe lub 3 skrzydełka z kurczaka.
3 litry wody
Sposób przygotowania:
W garnku szklimy na maśle bądź margarynie pokrojoną w kostkę cebule .
Dorzucamy do niej plastry pieczarek i chwile razem smażymy.
Marchewkę ,seler i pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej.
Dodajemy do garnka i smażymy chwilę razem.
Następnie zalewamy wodą i dodajemy 2 kostki rosołowe ( jeśli ich nie używamy to wrzucamy skrzydełka z kurczaka lub inne drobiowe mięsko).
Gotujemy do miękkości warzyw.
Pod koniec gotowania wrzucamy makaron.
Zaprawiamy mąką rozrobioną ze śmietaną w szklance wody .
Doprawiamy majerankiem, Kucharkiem i czarnym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz