niedziela, 20 kwietnia 2014

Sernik z brzoskwiniami

                                                     Sernik z brzoskwiniami





Ciasto:
100 g miękkiej margaryny
1 szklanka mąki pszennej
50 g cukru kryształ
1 jajko


masa serowa:
120 g margaryny
1 kg sera białego mielonego
3/4 szklanki cukru kryształ
5 jajek
3 łyżki śmietany 12 %
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 puszka brzoskwiń . 







SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Składniki na ciasto łączymy mikserem ,a następnie szybko zagniatamy. 
Chłodzimy w zamrażalce 20 minut. 
Wykładamy dno tortownicy ciastem. 
Podpiekamy 10 minut w temp. 200 stopni i wyjmujemy z piekarnika .Studzimy.

Masa serowa:

Margarynę ucieramy z cukrem. Kolejno wbijamy po jednym jajku.
 Nie przerywając miksowania dodajemy mąkę ,ser i śmietanę .
 Brzoskwinie odsączamy od zalewy .
Układamy na ręcznikach papierowych a następnie kroimy w kosteczkę .


Na podpieczone ciasto wylewamy kilka łyżek masy serowej.
 Posypujemy owocami. 
Przelewamy resztę masy.
 Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 60 minut.





 






 Po upieczeniu sernik zostawiamy jeszcze na 10 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.


 

2 komentarze:

  1. Z brzoskwiniami musiał być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak widzę sernik i to jeszcze z brzoskwiniami,pomimo,że po świetach mam dosyc ciast,to na ten Twój bym sie skusił.

    OdpowiedzUsuń