Ciasto:
100 g miękkiej margaryny
1 szklanka mąki pszennej
50 g cukru kryształ
1 jajko
masa serowa:
120 g margaryny
1 kg sera białego mielonego
3/4 szklanki cukru kryształ
5 jajek
3 łyżki śmietany 12 %
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 puszka brzoskwiń .
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Składniki na ciasto łączymy mikserem ,a następnie szybko zagniatamy.
Chłodzimy w zamrażalce 20 minut.
Wykładamy dno tortownicy ciastem.
Podpiekamy 10 minut w temp. 200 stopni i wyjmujemy z piekarnika .Studzimy.
Masa serowa:
Margarynę ucieramy z cukrem. Kolejno wbijamy po jednym jajku.
Nie przerywając miksowania dodajemy mąkę ,ser i śmietanę .
Brzoskwinie odsączamy od zalewy .
Układamy na ręcznikach papierowych a następnie kroimy w kosteczkę .
Na podpieczone ciasto wylewamy kilka łyżek masy serowej.
Posypujemy owocami.
Przelewamy resztę masy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 60 minut.
Po upieczeniu sernik zostawiamy jeszcze na 10 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Z brzoskwiniami musiał być pyszny :)
OdpowiedzUsuńJak widzę sernik i to jeszcze z brzoskwiniami,pomimo,że po świetach mam dosyc ciast,to na ten Twój bym sie skusił.
OdpowiedzUsuń