czwartek, 3 kwietnia 2014

Ziemniaczane trio

                                        Ziemniaczane trio

 


                                                

 

 

                                                        Składniki:


  • ziemniaki ugotowane   - 1,5 kg
     
    Buraczki czerwone ugotowane - 300 g

    marchewka ugotowana  -  300 g

    mąka ziemniaczana  - 1 kg
     
     
      sól do smaku 1 łyżeczka

    olej 2 łyżki
     
    sos pieczeniowy  - 2 opakowania 
     
     
     
     
    Sposób przygotowania:
     
     Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Mielimy w maszynce do mięsa. Marchewki gotujemy ,studzimy obieramy i także mielimy w maszynce do mięsa. Tak samo postępujemy z burakami.
     Do każdej z porcji tj buraków i marchewki dodajemy tyle samo ziemniaków by 3 kule ważyły tyle samo.Następnie rysujemy na cieście krzyż ,jedna porcje wyciągamy, a w lukę po niej wsypujemy mąkę ziemniaczaną . Z buraczkami robimy tak samo .Gdyby okazało się ciasto zbyt wilgotne można trochę więcej maki dosypać . Z ziemniakami postępujemy tak samo. 
     Kształtujemy 3 kule . 
     Dzielimy na pół każdą z nich. Robimy wałeczki tj przy zwykłych kopytkach. Splatamy po jednym z kolorów wałeczka ciasto w warkocz. 
     Dociskamy by ciasta się ze sobą skleiły. Tniemy ostrym nożem na romby. 
     
     łatwiejszy sposób na pyszne, kolorowe danie to zrobienie klusek śląskich. Kształtujemy wtedy kulki , lekko spłaszczamy i robimy małym palcem dziurkę . 
     Gotujemy w osolonym wrzątku . 
     
     Podajemy z sosem pieczeniowym.
     
     
     
     

6 komentarzy: