ziemniaki ugotowane
- 1,5 kg
Buraczki czerwone ugotowane - 300 g
marchewka ugotowana
- 300 g
mąka ziemniaczana
- 1 kg
sól do smaku
1 łyżeczka
olej
2 łyżki
sos pieczeniowy
- 2 opakowania
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Mielimy w maszynce do mięsa. Marchewki gotujemy ,studzimy obieramy i także mielimy w maszynce do mięsa. Tak samo postępujemy z burakami.
Do każdej z porcji tj buraków i marchewki dodajemy tyle samo ziemniaków by 3 kule ważyły tyle samo.Następnie rysujemy na cieście krzyż ,jedna porcje wyciągamy, a w lukę po niej wsypujemy mąkę ziemniaczaną . Z buraczkami robimy tak samo .Gdyby okazało się ciasto zbyt wilgotne można trochę więcej maki dosypać . Z ziemniakami postępujemy tak samo.
Kształtujemy 3 kule .
Dzielimy na pół każdą z nich. Robimy wałeczki tj przy zwykłych kopytkach. Splatamy po jednym z kolorów wałeczka ciasto w warkocz.
Dociskamy by ciasta się ze sobą skleiły. Tniemy ostrym nożem na romby.
łatwiejszy sposób na pyszne, kolorowe danie to zrobienie klusek
śląskich. Kształtujemy wtedy kulki , lekko spłaszczamy i robimy małym
palcem dziurkę .
Gotujemy w osolonym wrzątku .
Podajemy z sosem pieczeniowym.
Te kolorowe kluseczki na ostatnim zdjęciu wyglądają obłędnie!!
OdpowiedzUsuńdziękuje
UsuńZgadzam się z Renatą...bajka :)
OdpowiedzUsuńdziękuję
UsuńOł jał jakie ładnie i apetyczne :)
OdpowiedzUsuńświetne kolorki:)
OdpowiedzUsuń