Składniki:
1,5 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
sól do smaku
Farsz;
Dowolne grzyby leśne np opieńki
1 cebula
1 łyżeczka Kucharka uniwersalnego
Czarny pieprz do smaku
3 łyżki oleju rzepakowego
Dodatkowo:
1 łyżka mąki pszennej
1,5 łyżki śmietany
1 l wody
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
Studzimy i mielimy w maszynce .
W misce dociskamy delikatnie do dna i rysujemy krzyż .
1/4 części całości wyjmujemy a w dołek po niej wsypujemy mąkę ziemniaczaną .
Wyrabiamy ciasto.
Kształtujemy 2 wałki o średnicy około 5-6 cm i kroimy na 2 cm plastry.
Przygotowujemy farsz;
Grzyby już oczyszczone gotujemy do miękkości,studzimy ,a następnie drobno kroimy.
Cebule drobno siekamy i przesmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojone grzyby.
Chwile smażymy by nadmiar płynu odparował.
Doprawiamy do smaku. Studzimy.
Odkładamy 3 łyżki grzybów.
Na każdy kawałek lekko spłaszczonego ciasta nakładamy łyżeczkę farszu.
Zlepiamy w kulę.
Gotowe kluski gotujemy około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnie osolonego wrzątku.
Z odłożonym grzybów robimy sos.
Zalewamy je wodą ,gotujemy ,a następnie zaprawiamy mąką wymieszaną ze śmietaną.
W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Smacznego !
Wow wygladaja smakowicie
OdpowiedzUsuńi wyszły mi bardzo dobre w smaku
Usuń