Składniki:
BISZKOPT:
120 g mąki pszennej
80 g cukru kryształ
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
MASA SEROWA:
100 g margaryny
1 kg sera sernikowego z wiaderka
4 jajka
1/2 szklanka cukru kryształ
30 g żelatyny
WIERZCH :
2 galaretki truskawkowe
SPOSÓB WYKONANIA:
Biszkopt:
Jajka ucieram z cukrem , następnie dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszam mikserem.
Przelewam do małej formy 23 x 24 cm i piekę 25 minut w temp. 175 stopni C.
Masa serowa:
Najpierw moczę żelatynę w połowie szklanki wody.jajka ucieram na puch razem z cukrem.
Dodaje ser i miękką margarynę. Miksuję .
Żelatynę rozpuszczam w mikrofalówce dodaję do niej 1 łyżkę masy serowej, a następnie łączę z resztą masy.
Gdy masa zaczyna tężeć przelewam na wystudzone ciasto.
Chłodzę w lodówce.
Wierzch sernika polewam tężejącą galaretką rozpuszczoną uprzednio w połowie podanej na opakowaniu wody.
Wsadzam do lodówki jeszcze na około 2 -3 godziny.
Mmm, poproszę kawałek:)))
OdpowiedzUsuńzapraszam..:)
Usuńmoże i ja sie załapię....
OdpowiedzUsuń