Składniki;
KROPKI;
90 miękkiej margaryny
90 g maki pszennej
90 g cukru pudru
1 białko
1 barwnik zielony w tubce
BISZKOPT:
3 jajka
0,5 szklanki cukru
0,3 szklanki wody
1 szklanka mąki pszennej
MASA BUDYNIOWA:
200 g miękkiej margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
0,5 l mleka
1 budyń bananowy
sok z połowy mandarynki.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
kropki:
Margarynę miksujemy z cukrem pudrem.
Dosypujemy mąkę a następnie wlewamy białko.
Gdy masa jest jednolita dodajemy barwnik z tubki i nadal miksujemy.
Przekładamy masę do szprycy i robimy kropki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia posmarowym olejem.
Wymiar blaszki to 42 x42 cm ale możemy użyć także 42 x 34 cm.
BISZKOPT:
Białka ubijamy z cukrem.
Następnie dodajemy po jednym żółtko.
Wsypujemy mąkę, nadal miksując wlewamy powoli wodę .
Ciasto przelewamy na blaszkę tak by masa była równomiernie rozprowadzona między kropki.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15 minut . Po upieczeniu wykładamy na wilgotna ściereczkę i zwijamy w rulon.Odstawiamy by biszkopt wystygł.
KREM:
Budyń gotujemy na mleku. Studzimy.
Margarynę miksujemy z cukrem pudrem dodając sok z mandarynki.
Dodajemy porcjami zimny budyń i dokładnie miksujemy.
Kremem przekładamy roladę .Zwijamy w rulon i chłodzimy.
Trochę masy zostawiamy do posmarowania jej wierzchu.
Bardzo smakowita rolada.U Ciebie zawsze słodko.Dobrze ma z Tobą, Twoja rodzina.
OdpowiedzUsuń