Składniki:
Ciasto kruche::
250 g miękkiej margaryny
3,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru kryształu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko plus 2 żółtka
3 łyżki śmietany
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe z cukrem
2 łyżki cukru
1 litr mleka
Dodatkowo:
7 jabłek
2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto zagniatamy, a następnie dzielimy na 2 części.
Jedną część wykładamy do formy o wymiarach 24 x 32 cm,drugą odkładamy na bok .
Obieramy jabłka , kroimy na małe cząstki. Układamy je na cieście.
Posypujemy cynamonem.
Przygotowujemy masę budyniową gotując budynie na mleku dodatkowo dosładzając je cukrem. Przelewamy przestudzony budyń na jabłka.
Ciasto odłożone na bok wałkujemy na kształt blaszki.
Przykrywamy nim wierzch ciasta lekko dociskając.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 60 minut.
Kroimy gdy dobrze wystygnie.
Idealne ciasto do kawy .
taka tradycyjna szarlotka ...jak dla mnie najlepsza,Tylko dlaczego piekę ją tylko zimą???
OdpowiedzUsuń