Malinowy torcik Puszek
BISZKOPT;
5 jajek
8 łyżek mąki pszennej
2 łyżek kakao
7 łyżek cukru kryształu
1 szczypta proszku do
pieczenia
masa
400 ml śmietany trzydzieści
%
1/2 szklanki cukru pudru
400 g sera śmietankowego lub mascarpone
300 g malin świeżych
1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
starta
20 sztuk maliny do ozdoby
BISZKOPT;
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i dalej ubijamy.
Dodajemy jajka ,miksujemy.
Pod koniec dosypujemy delikatnie mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i ubijamy na najniższych obrotach robota.
Przelewamy do przygotowanej tortownicy 24 cm i pieczemy 15 minut w temp.175 stopni C .Studzimy .
Wykładamy z formy .
Formę wykładamy czysta folią aluminiową i wkładamy z powrotem blat biszkopta.
MASA:
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder.
Masę łączymy z serem śmietanowym taki jak na sernik lub serkiem mascarpone.
Chłodzimy gotową masę około 30 minut.
Następnie dodajemy oczyszczone maliny i delikatnie mieszamy.
Przekładamy masę na wystudzony biszkopt.
Posypujemy starta czekoladą i ozdabiamy malinami.Chłodzimy w lodówce około 3-4 godziny.
Piękny torcik, bardzo puszysty :)
OdpowiedzUsuńCzekolada z owocami, lubię takie połączenie.
OdpowiedzUsuń