-
Ciasto 2 smaki
Ciasto piernikowe:
3 szklanki mąki
1 mały słoiczek dżemu o dowolnym smaku
125 g margaryny
375 ml mleka
1 łyżka sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
2 łyżeczki cynamonu
1 szklanka cukru
Ciasto ptysiowe:
125 g margaryny
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki wody.
5 jajek
Dodatkowo:
1 op. kremu Karpatka
500 ml mleka
250 g margaryny
Lukier :
5 łyżek cukru pudru
sok z czarnej porzeczki może być z kartonu
wiórka kokosowe do posypania ciasta
perełki do ciasta do ozdoby
Ciasto piernikowe;
Ucieramy jajka z cukrem i margaryna . Dodajemy dżem
oraz wlewamy mleko.
Miksujemy ,a następnie dosypujemy resztę sypkich
składników.
Formę o wymiarach 26 x 32 cm smarujemy tłuszczem i
posypujemy bułką tartą lub mąką . Przelewamy gotowe ciasto i pieczemy 50
minut w temp.200 stopni C.
Po przestudzeniu kroimy na dwa równe blaty.
Ciasto ptysiowe;
W garnku zagotowujemy 3/4 szklanki wody z margaryną .
Wsypujemy make gdy margaryna się roztopi i połączy z wodą . Mieszamy
energicznie by powstało jednolite ciasto. Zestawiamy z ognia . Gdy
ciasto jest zimne miksujemy z jajkami.
Wykładamy do takiej samej formy
co piekliśmy ciasto piernikowe i pieczemy 30 minut w temp.180 stopni C.
Miedzy czasie przygotowujemy krem karpatkowy wg przepisu na
opakowaniu.
Na jeden blat piernikowy wykładamy połowę kremy
,przykrywamy ciastem ptysiowym.
Smarujemy drugą częścią kremu i
przykrywamy drugim blatem ciasta piernikowego.
Wierzch smarujemy lukrem
zrobionym z cukru pudru i soku.
Posypujemy wiórkami i perełkami .
Połączenie piernika i ptysi??? Podoba mi się ;D
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalne to ciasto:)
OdpowiedzUsuń... i bardzo eleganckie.
OdpowiedzUsuń