Słodka niespodzianka.
Składniki;
1 mała cukinia
2 garści malin świeżych
0,5 kg czereśni rozmrożonych lub świeżych
3 jajka
150 ml oleju rzepakowego
15 g proszku do pieczenia
200 g cukru pudru
300 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka cynamonu mielonego
2 garści malin świeżych
0,5 kg czereśni rozmrożonych lub świeżych
3 jajka
150 ml oleju rzepakowego
15 g proszku do pieczenia
200 g cukru pudru
300 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka cynamonu mielonego
kruszonka
50 g margaryny zimnej
50 g mąki pszennej tortowej
2 łyżki cukru pudru
Sposób wykonania:
Cukinie obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plastry, a następnie w małą kostkę.
Wrzucamy do dość wysokiej miski .
Wbijamy do niej jajka i wlewamy olej .
Wbijamy do niej jajka i wlewamy olej .
Mieszamy ręcznie łyżką .
Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cynamon i cukier puder.
Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cynamon i cukier puder.
Za pomocą miksera miksujemy aż pojawią się pęcherze powietrza
około 10-15 minut.
Formę tortownice o średnicy 24 cm smarujemy margaryną i posypujemy mąką .
Do tak przygotowanej formy wlewamy ciasto.
Czereśnie u mnie wcześniej rozmrożone osaczyłam z nadmiaru płynu na durszlaku.
Formę tortownice o średnicy 24 cm smarujemy margaryną i posypujemy mąką .
Do tak przygotowanej formy wlewamy ciasto.
Czereśnie u mnie wcześniej rozmrożone osaczyłam z nadmiaru płynu na durszlaku.
. Przed posypaniem ciasta oprószyłam mąką.
Posypujemy ciasto czereśniami i malinami najlepiej świeżymi.
Z margaryny , mąki i cukru pudru zagniatamy szybko kruszonkę.
Posypujemy ciasto czereśniami i malinami najlepiej świeżymi.
Z margaryny , mąki i cukru pudru zagniatamy szybko kruszonkę.
Posypujemy po całej powierzchni owoców.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i pieczemy 60 minut.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i pieczemy 60 minut.
Piękna ta niespodzianka
OdpowiedzUsuńI bardzo apetyczna ta niespodzianka.
OdpowiedzUsuń