Torcik z bitą śmietaną
Biszkopt :
5 jajek
7 łyżek cukru kryształ
8 łyżek mąki
5 jajek
7 łyżek cukru kryształ
8 łyżek mąki
Masa śmietanowa:
500 ml śmietany 30 %
1 opakowanie masy śmietanowej dr.oetker
Masa z galaretką :
500 ml śmietany 30 %
1 galaretka zielona
100 g cukru pudru
migdały do posypania.
0,5 kg truskawek
BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywno ,pod koniec dodając cukier.
Następnie łączymy je z żółtkami i mąką pszenna wsypując ja po łyżce do
masy. Gotowe ciasto przelewamy do formy - tortownicy o średnicy 26 cm i
pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15 - 20 minut.
Studzimy i kroimy na dwa blaty. Skrapiamy przegotowaną wodą .
MASA
ŚMIETANOWA:
Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dosypujemy zawartość
gotowej masy śmietanowej. Na jeden blat biszkopta wykładamy połowę masy
, układamy plastry truskawek. Przykrywamy reszta masa . Nakładamy drugi
blat biszkopta.
MASA Z GALARETKĄ :
Ubijamy śmietanę dosypując cukier
puder. Galaretkę rozpuszczamy chwile wcześniej w 150 ml wody i już lekko
tężejąca dodajemy do śmietany. Na blacie biszkopta układamy połówki
średnich truskawek i zalewamy masą z galaretek już lekko tężejąca .
Blaty biszkopta układałam w formie by masy nabrały odpowiedniego
kształtu.i dobrze zastygły.
Dobrze że nie mogę jeść takich pyszności, bo ja to bym od razu pół twojego torta zjadła. Wszystko co z truskawami to ja pochłaniam.:-)
OdpowiedzUsuńTruskawki i bita śmietana to duet idealny.Torcik ładny.
OdpowiedzUsuńtaki skromny na urodziny męża
Usuńoj tam od razu skromny,najważniejsze że smaczny
UsuńMyślę, że takiego ciacha nie powstydziłby się żaden mistrz cukiernctwa! Wygląda super!
OdpowiedzUsuńTymczasem ja wróciłam ze szpitala i chwalę się swoją pierwszą tartą :) Zapraszam dariawkuchni.blogspot.com
Dziękuję za życzenia :) Oj, przyda się zdrowie, żeby strawić taką bombę jak ten Twój torcik! A muszę go spróbować :D
OdpowiedzUsuńpo prostu pychota;)
OdpowiedzUsuńWcale nie wygląda skromnie, a bardzo okazale i apetycznie.
OdpowiedzUsuń