Drożdżowe z kruszonką
30 g drożdży
1 łyżka cukru
50 ml mleka ciepłego
100 g margaryny
3 żółtka
1 łyżka cukru
250 g mąki pszennej
CIASTO;
Z drożdży , 1 łyżki cukru i ciepłego mleka robimy zaczyn. Odstawiamy by podwoił swą objętość.
Margarynę ucieramy z żółtkami i 1 łyżką cukru. Dodajemy zaczyn , mąkę i wyrabiamy ciasto.
Przekładamy od razu do formy z kominkiem tworząc brzeg .
MASA SEROWA:
Ser miksujemy z dżemem. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
Wykładamy na ciasto w formie.
KRUSZONKA:
Zagniatamy margarynę z cukrem i mąką .Ścieramy na tarce jarzynowej na masę serową.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 stopni C przez 1 godzinę.
Studzimy w formie.
Z drożdży , 1 łyżki cukru i ciepłego mleka robimy zaczyn. Odstawiamy by podwoił swą objętość.
Margarynę ucieramy z żółtkami i 1 łyżką cukru. Dodajemy zaczyn , mąkę i wyrabiamy ciasto.
Przekładamy od razu do formy z kominkiem tworząc brzeg .
MASA SEROWA:
Ser miksujemy z dżemem. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
Wykładamy na ciasto w formie.
KRUSZONKA:
Zagniatamy margarynę z cukrem i mąką .Ścieramy na tarce jarzynowej na masę serową.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 stopni C przez 1 godzinę.
Studzimy w formie.
pyszna drożdżówka :) mogę kawałek ?? :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDrożdżowe z kruszonką - mniam:) Dobre na każdą porę roku:)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak ciasto drożdżowe.
OdpowiedzUsuń