Proste w wykonaniu roladki idelane na świąteczny stół.
Delikatne i apetycznie wyglądające, gorąco polecam.
Świąteczne roladki
SKŁADNIKI:
1 łyżka żelatyny Prymat
200 g serka homogenizowanego naturalnego
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
3 łyżki majonezu
1 ogórek korniszon
kawałek papryki czerwonej
1 jajko ugotowane na twardo
około 300 g szynki konserwowej lub polędwicy sopockiej
SPOSÓB WYKONANIA:
Żelatynę moczymy w 3 łyżkach zimnej wody.
Gdy napecznieje podgrzewamy na małym ogniu i rozpuszczamy.
Zdejmujemy z ognia .
Serek przekładamy do miski.
Dodajemy majonez i przetudzoną żelatynę.
Paprykę kroimy w drobną kosteczkę , jajko ugotowane także.
Ogórka drobno siekamy i odciskamy od soków.
Łączymy razem z masą serkową.
Na folii aluminiowej układamy wędlinę nakładając na siebie.
Wykładamy farsz serkowo - warzywny rozprowadzając po całej powierzchni wędliny.
Zwijamy ściśle całość w rulon.
Zawijamy w folię na której leżała rolada.
Zawijamy jej końce.
Chłodzimy w lodówce około 4 godzin.
U mnie robiona wieczorem przeleżała całą noc.
Na drugi dzień lub po kilku godzinach odwijamy z folii i kroimy w 1-2 cm plastry.
Smaczna przystawka na świąteczny stół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz