poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Świąteczne roladki

Proste w wykonaniu roladki idelane na świąteczny stół. Delikatne i apetycznie wyglądające, gorąco polecam.
Świąteczne roladki





SKŁADNIKI:

1 łyżka żelatyny Prymat
200 g serka homogenizowanego naturalnego
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
3 łyżki majonezu
1 ogórek korniszon
kawałek papryki czerwonej
1 jajko ugotowane na twardo
około 300 g szynki konserwowej lub polędwicy sopockiej







SPOSÓB WYKONANIA:
Żelatynę moczymy w 3 łyżkach zimnej wody.
Gdy napecznieje podgrzewamy na małym ogniu i rozpuszczamy.
 Zdejmujemy z ognia .

Serek przekładamy do miski.
Dodajemy majonez i przetudzoną żelatynę.

Paprykę kroimy w drobną kosteczkę , jajko ugotowane także.
Ogórka drobno siekamy i odciskamy od soków.
Łączymy razem z masą serkową.








Na folii aluminiowej  układamy wędlinę nakładając na siebie.




Wykładamy farsz serkowo - warzywny rozprowadzając po całej powierzchni wędliny.







Zwijamy ściśle całość w rulon.
Zawijamy w folię na której leżała rolada.
Zawijamy jej końce.

 Chłodzimy w lodówce około 4 godzin.
U mnie robiona wieczorem przeleżała całą noc.








Na drugi dzień lub po kilku godzinach odwijamy z folii i kroimy w 1-2 cm plastry.






Smaczna przystawka na świąteczny stół.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz