Masa cukrowa
Składniki:
900 g cukru pudru
3 łyżeczki glukozy
3 łyżeczki żelatyny
50 ml gorącej wody
kurkuma mielona
perełki cukrowe gotowe
3 łyżeczki glukozy
3 łyżeczki żelatyny
50 ml gorącej wody
kurkuma mielona
perełki cukrowe gotowe
W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę ,dosypujemy glukozę i energicznie mieszamy by dokładnie się rozpuściły.
Dosypujemy partiami cukier puder i mieszamy początkowo widelcem a gdy wsypiemy całość cukru ręką .
Wykładamy na blat kuchenny posmarowany olejem i wyrabiamy chwilę .
Wałkiem posmarowanym również olejem wałkujemy na cienki placek.
Kieliszkiem od wódki wykrawamy kółka. Składamy po 5 kółek lekko nachodząc brzegami na siebie.
Zwijamy w rulon i kształtujemy płatki róż.
Z cukru pudru i odrobiny wody robimy lukier.
Kropelkę kładziemy po środku róży i układamy perełkę cukrową .
Taka ilość masy wystarczyła mi na obłożenie tortu o wymiarach 35 x26 cm i róże około 15 sztuk.
Dosypujemy partiami cukier puder i mieszamy początkowo widelcem a gdy wsypiemy całość cukru ręką .
Wykładamy na blat kuchenny posmarowany olejem i wyrabiamy chwilę .
Wałkiem posmarowanym również olejem wałkujemy na cienki placek.
Kieliszkiem od wódki wykrawamy kółka. Składamy po 5 kółek lekko nachodząc brzegami na siebie.
Zwijamy w rulon i kształtujemy płatki róż.
Z cukru pudru i odrobiny wody robimy lukier.
Kropelkę kładziemy po środku róży i układamy perełkę cukrową .
Taka ilość masy wystarczyła mi na obłożenie tortu o wymiarach 35 x26 cm i róże około 15 sztuk.
Pięne dekoracje zrobiłaś, też kiedyś próbowałam ale nie mam zdolności plastycznych i moje nie były takie ładne.
OdpowiedzUsuń