Karpatka z musem truskawkowym
KREM
500 ml mleka,
1 krem karpatka
250 g margaryny,
CIASTO
180 g margaryny,
1.5 szklanki wody,
6 jajek,
15 g proszku do pieczenia,
12 łyżek mąki,
MUS TRUSKAWKOWY
2 bite śmietany instant,
2 galaretki truskawkowe,
400 ml mleka,
500 ml wody,
cukier puder do posypania
1,5 szklanki wody zagotowujemy z 180 g margaryny ,gdy margaryna się
rozpuści wsypujemy 12 łyżek mąki i 15 g proszku do pieczenia i
energicznie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenie .Następnie wbijamy 6
jajek i miksujemy robotem do gładkiej konsystencji. Ciasto dzielimy na
dwie blaszki wysmarowane masłem i posypane mąką i pieczemy w piekarniku
nastawionym na 200* c przez 30 minut .
Najlepiej piec z termoobiegiem
.
Jeśli nie mamy tej funkcji to pieczemy w nagrzanym piekarniku każda
blaszkę osobno.
Krem .
Krem .
Gotujemy szklankę mleka ,a w drugiej rozrabiamy proszek karpatkowy
Gdy mleko się zagotuje wlewamy pozostałe mleko z proszkiem i
energicznie mieszamy by nie powstały grudki .
Gdy masa uzyska gęstą konsystencje , wyłączamy gaz i odstawiamy krem do wystudzenia .
Zimny krem dodajemy do niego kostkę miękkiej margaryny i miksujemy
dokładnie.
Mus truskawkowy :
Mus truskawkowy :
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy
do lekkiego stężenia. Bitą śmietanę rozprowadzamy z mlekiem.łączymy z
galaretą .
Na upieczone ciasto wykładamy cały krem karpatkowy ,następnie wykładamy już tężejący mus Przykrywamy drugim plackiem .
Na upieczone ciasto wykładamy cały krem karpatkowy ,następnie wykładamy już tężejący mus Przykrywamy drugim plackiem .
Posypujemy cukrem pudrem i
wstawiamy do lodówki.
Pysznosci.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na nową wersję starej, dobrej karpatki.
OdpowiedzUsuń