Kolejny suflet z moim wykonaniu. Tym
razem jestem zadowolona, bo rósł jak szalony i nie opadł za bardzo czyli
był dobrze wypieczony...
Puszysty suflet serowy
Składniki;
3 łyżki masła
1/2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
gałka muszkatolowa
sól
biały pieprz do smaku
100 g twardego sera żółtego
4 jajka
Sposób wykonania.:
W rondelku roztapiamy masło. Wsypujemy
mąkę i podgrzewając mieszamy aż się spieni. Wlewamy zimne mleko.
Podgrzewamy aż masa zacznie gęstnieć . Międzyczasie doprawiamy białym
pieprzem , gałką muszkatołową i solą .
Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę .
Do przestudzonej masy dodajemy żółtka i starty, na drobnych oczkach tarki, ser.
Miksujemy na najwyższych obrotach.
Dodajemy białka.
Już łyżką delikatnie mieszamy.
Kokilki smarujemy masłem.
Nakładamy do nich masę .
Ustawiamy na blaszce wszystkie kokilki i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 10 minut.
Następnie zwiększamy temp. do 210 i pieczemy około 20 minut.
Suflet musi urosnąć i trochę się przyrumienić .
Warto też sprawdzić patyczkiem czy się upiekł w środku.
Porcja dla 4 osób .
Warto spróbować .
Jeszcze nigdy nie robiłam sufletu, muszę koniecznie wypróbować.
OdpowiedzUsuń