Sernik będzie królował na świątecznym stole.
Ten jest delikatny i bardzo słodziutki.
Sernik świąteczny oblany czekoladą .
Sposób wykonania:
Składniki:
1 kg sera Vitelo
150 g cukru
4 jajka
500 ml kremówki
1 budyń smietankowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia.Sposób wykonania:
Ser ucieramy z żółtkami i cukrem.
Białka ubijamy na sztywno.
Śmietanę kremówkę 36 % także ubijamy na sztywno.
Dodajemy pomału do masy serowej.
Na koniec łączymy z proszkiem budyniowym, mąkami i proszkiem do pieczenia.
Delikanie mieszamy.
Przekładamy mase do blaszki wyłożonej biszkoptami lub jak u mnie ciastem odciętym od baranków.
Pokroiłam go na 1 cm kawałki i wyłożyłam całą powierzchnie blaszki.
Wstawiamy do nagzranego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 90 minut.
Po tym czasie uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik jeszcze na 10-15 minut.
Po wystudzeniu polewamy roztopioną czekoladą .
ładny serniczek i ta czekolada na górze,mmmm
OdpowiedzUsuń