Składniki na ciasto :
125 g margaryny - 0,5 kostki
170 g maki pszennej - 1 szklanka
125 g cukru - 0,5 szklanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka
Składniki na masę serową :
1 kg sera białego z wiaderka
1/2 kostki margaryny - 125 g
1 cukier waniliowy - 16 g
1 szklanka cukru - 250 g
4 jajka
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej - 15 g
1,5 szklanki mleka - 375 ml
1 opakowanie skórki pomarańczowej kandyzowanej
1 łyżka mąki pszennej
Beza :
4 białka
1 szklanka cukru
Sposób przygotowania:
Ciasto : Składniki łączymy ze sobą ,zawijamy w folię aluminiową lub wsadzamy do woreczka i chłodzimy w lodówce 30 minut.
Po tym czasie wyjmujemy wałkujemy lub ścieramy na tarce jarzynowej do blaszki o wymiarach 32 cm x 26 cm.
Podpiekamy 10 minut w temp 180 stopni.
Masę serową zaczynamy robić od rozpuszczenia margaryny. Następnie jajka ubijamy z cukrami .
Dodajemy ser,proszek budyniowy ,mąkę ziemniaczaną oraz wlewamy mleka.
Pod koniec wlewamy rozpuszczoną margarynę już przestudzoną .
Przelewamy masę na ciasto w blaszce.
Posypujemy skórką pomarańczową oprószoną mąką .
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy 45 minut.
Bezę zrobioną z ubitych białek i cukru wykładamy po 45 minutach na podpieczony sernik .
Ciasto wkładamy jeszcze na 25 minut .
Smacznego !!!!
Wyglada idealnie.
OdpowiedzUsuń