poniedziałek, 6 stycznia 2014

Pieczonka z dorsza

                  Pieczonka z dorsza 

                                 Składniki:


2 filety z  dorsza
2 cebule białe
sól i pieprz czarny do smaku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
125 ml wody
1 łyżka masła
100 ml oleju rzepakowego
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe






Sposób przygotowania:

Dorsza rozmrażamy ,osuszamy ręcznikiem papierowym i solimy z obu stron.
Cebule drobno kroimy.
Naczynie do zapiekania smarujemy masłem.
Wykładamy porcje ryby ,posypujemy połową cebuli.
Solimy i posypujemy pieprzem.
Wykładamy druga warstwę ryby i cebuli i także posypujemy solą i pieprzem. Wykładamy ziele angielskie i liście laurowe.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy 15 minut.
Koncentrat pomidorowy mieszamy z 1/2 szklanki wody.
Po 15 minutach pieczenia wyjmujemy naczynie .
Polewamy rybę koncentratem pomidorowym i wkładamy znów do piekarnika na 45 minut.
                               Wyjmujemy i podajemy na ciepło.



Smacznego

2 komentarze: