niedziela, 5 stycznia 2014

Coś słodkiego orzechowego ...

                  Snickers z orzechami włoskimi





Składniki:

Ciasto:

3/5 kostki margaryny  tj 150 g
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru kryształu
1 jajko
3 żółtka
2 łyżki mleka
3 łyżki miodu prawdziwego
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 cukier waniliowy  tj 16 g 

Masa orzechowa:

125 g margaryny
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
1,5 szklanki orzechów włoskich Kresto

Dodatkowo:

1 puszka masy kajmakowej o smaku orzechowym
 





                      Sposób przygotowania:


Składniki na ciasto miksujemy, a następnie zagniatamy rękoma.
Dzielimy na trzy części i wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką na wymiar blaszki 32x 24 cm.
 Wykładamy każdą  cześć ciasta na trzech osobnych blaszkach . 
Dwie części pieczemy po 15 minut w temp 180 stopni C.
Na trzecią wylewamy masę orzechową :
W rondelku rozpuszczamy margarynę ,miód i cukier.
 Pod koniec wsypujemy orzechy włoskie drobno posiekane.
 Mieszamy, a następnie przelewamy na ciasto.
Pieczemy je także 15 minut w tej samej temp.
 Zdejmujemy z blaszki, gdy jest już dobrze przestudzone.
Jeden blat ciasta smarujemy połową masy kajmakowej, przykrywamy drugim blatem i znów smarujemy masą kajmakową . Przykrywamy blatem pieczonym razem z masą orzechową . Delikatnie przyciskamy i odstawiamy w chłodne miejsce.

 


           

             Ciasto jest słodkie, a wiec kroimy małe kawałki.

                                                 Smacznego.

10 komentarzy:

  1. Oj, zjadłabym kawałeczek tego pysznego ciasta... Pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie słodkości.Ślicznie Tobie one wychodzą.To wychodzą,to w dwóch znaczeniach (ślicznie wyglądają i chyba szybko znikają).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj i tu masz racje szybko znikają i dziś znów myślę nad czymś słodkim ..:)

      Usuń
  3. a ja na diecie bezglutenowej :((((((((((((((((((((((((((((((((((((9

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjnie się prezentuje Twoje ciasto.

    OdpowiedzUsuń