Składniki:
Ciasto:
3/5 kostki margaryny tj 150 g
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru kryształu
1 jajko
3 żółtka
2 łyżki mleka
3 łyżki miodu prawdziwego
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 cukier waniliowy tj 16 g
Masa orzechowa:
125 g margaryny
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
1,5 szklanki orzechów włoskich Kresto
Dodatkowo:
1 puszka masy kajmakowej o smaku orzechowym
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto miksujemy, a następnie zagniatamy rękoma.
Dzielimy na trzy części i wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką na wymiar blaszki 32x 24 cm.
Wykładamy każdą cześć ciasta na trzech osobnych blaszkach .
Dwie części pieczemy po 15 minut w temp 180 stopni C.
Na trzecią wylewamy masę orzechową :
W rondelku rozpuszczamy margarynę ,miód i cukier.
Pod koniec wsypujemy orzechy włoskie drobno posiekane.
Mieszamy, a następnie przelewamy na ciasto.
Pieczemy je także 15 minut w tej samej temp.
Zdejmujemy z blaszki, gdy jest już dobrze przestudzone.
Jeden blat ciasta smarujemy połową masy kajmakowej, przykrywamy drugim blatem i znów smarujemy masą kajmakową . Przykrywamy blatem pieczonym razem z masą orzechową . Delikatnie przyciskamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
Ciasto jest słodkie, a wiec kroimy małe kawałki.
Smacznego.
wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńwarto zrobić
UsuńAle to musi być dobre... :)
OdpowiedzUsuńbardzo dobre ,polecam
UsuńOj, zjadłabym kawałeczek tego pysznego ciasta... Pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie słodkości.Ślicznie Tobie one wychodzą.To wychodzą,to w dwóch znaczeniach (ślicznie wyglądają i chyba szybko znikają).
OdpowiedzUsuńoj i tu masz racje szybko znikają i dziś znów myślę nad czymś słodkim ..:)
Usuńa ja na diecie bezglutenowej :((((((((((((((((((((((((((((((((((((9
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto Ci wyszło!
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie się prezentuje Twoje ciasto.
OdpowiedzUsuń