poniedziałek, 24 listopada 2014

Sernik z pomarańczą i polewą toffi.

    

   Sernik z pomarańczą i polewą toffi.










Składniki:

Masa serowa

1,2 kg sera Vitallo z wanilią 
12 jajek
1,5 szklanki cukru kryształ
3 łyżki śmietany 18 % 
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/4 kostki margaryny
sok z 1 pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy


Polewa toffi:

1 szklanka cukru kryształ
2 łyżki wody
500 g śmietany kremówki 36 %

Dodatkowo: 

 herbatniki lub wcześniej upieczony biszkopt pokrojony w 1 cm paski




Wykonanie:

Masa serowa:

Rozbijamy jajka oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. 
Dodajemy do nich pod koniec 0,5 szklanki cukru.

Następnie żółtka ucieramy z resztą cukru .
Dodajemy kolejno margarynę, następnie porcjami ser z wiaderka, mąkę ziemniaczaną  oraz śmietanę 18 %.
Wlewamy sok z pomarańczy i wsypujemy skórkę pomarańczową. 
Masę łączymy delikatnie z białkami.

 Formę 25 cm x 25 cm wykładamy folią aluminiową tak by wystawała sporo za kant blaszki.
Smarujemy ją tłuszczem posypujemy delikatnie mąką pszenną.
Wykładamy doki i dno herbatnikami lub zeschniętym lekko biszkoptem.
Przelewamy masę serową do formy.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 1,5 godziny.

Polewa toffi:

Do garnka o grubym dnie wsypujemy 1 szklankę cukru i dodajemy 2 łyżki wody. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru.
 Musimy cały czas mieszać by się nie przypaliło .

Gdy cukier się rozpuści wlewamy śmietanę kremówkę. Mieszamy cały czas aż śmietana wyparuje a masa zgęstnieje.
Gotowa polewa polewamy wystudzony sernik.








2 komentarze: