Sernik z pomarańczą i polewą toffi.
Składniki:
Masa serowa
1,2 kg sera Vitallo z wanilią
12 jajek
1,5 szklanki cukru kryształ
3 łyżki śmietany 18 %
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/4 kostki margaryny
sok z 1 pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
Polewa toffi:
1 szklanka cukru kryształ
2 łyżki wody
500 g śmietany kremówki 36 %
Dodatkowo:
herbatniki lub wcześniej upieczony biszkopt pokrojony w 1 cm paski
Wykonanie:
Masa serowa:
Rozbijamy jajka oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno.
Dodajemy do nich pod koniec 0,5 szklanki cukru.
Następnie żółtka ucieramy z resztą cukru .
Dodajemy kolejno margarynę, następnie porcjami ser z wiaderka, mąkę ziemniaczaną oraz śmietanę 18 %.
Wlewamy sok z pomarańczy i wsypujemy skórkę pomarańczową.
Masę łączymy delikatnie z białkami.
Formę 25 cm x 25 cm wykładamy folią aluminiową tak by wystawała sporo za kant blaszki.
Smarujemy ją tłuszczem posypujemy delikatnie mąką pszenną.
Wykładamy doki i dno herbatnikami lub zeschniętym lekko biszkoptem.
Przelewamy masę serową do formy.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 1,5 godziny.
Polewa toffi:
Do garnka o grubym dnie wsypujemy 1 szklankę cukru i dodajemy 2 łyżki wody. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru.
Musimy cały czas mieszać by się nie przypaliło .
Gdy cukier się rozpuści wlewamy śmietanę kremówkę. Mieszamy cały czas aż śmietana wyparuje a masa zgęstnieje.
Gotowa polewa polewamy wystudzony sernik.
Mmm, musiał smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować ,bo jest wysoki,smaczny i słodki .
Usuń