niedziela, 14 grudnia 2014

Świąteczny keks

                      Świąteczny keks 






 Składniki:

 5 jajek
1 szklanka cukru kryształ
300 g mąki pszennej
250 g masła 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej pomarańczy
sok z połowy pomarańczy 
100 g mieszanki skórek i owoców kandyzowanych 
100 g rodzynek 
100 g żurawiny
100 g śliwki suszonej
2 łyżki mąki pszennej




 Sposób wykonania:

Bakalie kroimy w kostkę i obsypujemy mąką.
Odstawiamy na bok. 

Masło ucieramy na puch.
 Dodajemy kolejno po jednym jajku ,skórkę z pomarańczy i sok.
Pomału dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Do ciasta wsypujemy bakalie i delikatnie już drewnianą łyżką mieszamy .
Formę keksówkę smarujemy dowolnym tłuszczem i posypujemy delikatnie mąką.
Przekładamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika.
Pieczemy 70 minut .
Po upieczeniu studzimy i dekorujemy wg. swojego upodobania.


Do keksa użyłam bakalii firmy Kresto .       

Serdecznie je polecam.





1 komentarz: