Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru kryształ
300 g mąki pszennej
250 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej pomarańczy
sok z połowy pomarańczy
100 g mieszanki skórek i owoców kandyzowanych
100 g rodzynek
100 g żurawiny
100 g śliwki suszonej
2 łyżki mąki pszennej
Sposób wykonania:
Bakalie kroimy w kostkę i obsypujemy mąką.
Odstawiamy na bok.
Masło ucieramy na puch.
Dodajemy kolejno po jednym jajku ,skórkę z pomarańczy i sok.
Dodajemy kolejno po jednym jajku ,skórkę z pomarańczy i sok.
Pomału dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Do ciasta wsypujemy bakalie i delikatnie już drewnianą łyżką mieszamy .
Formę keksówkę smarujemy dowolnym tłuszczem i posypujemy delikatnie mąką.
Przekładamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika.
Pieczemy 70 minut .
Po upieczeniu studzimy i dekorujemy wg. swojego upodobania.
Do keksa użyłam bakalii firmy Kresto .
Serdecznie je polecam.
Mmm, pycha :)
OdpowiedzUsuń