Ciasto brzoskwinka.
SKŁADNIKI;
BISZKOPT;
4 JAJKA
2 ŁYŻKI MAKU
4 ŁYŻKI CUKRU PUDRU
4 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ
1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
PLACEK WIERZCHNI
4 JAJKA
1 SZKLANKA CUKRU PUDRU
2 ŁYŻKI MAKU
MASA:
1 PUSZKA BRZOSKWIŃ
1 BUDYŃ WIŚNIOWY
2 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ
1,5 KOSTKI MARGARYNY
1/2 SZKLANKI WODY
DO NASĄCZENIA BISZKOPTU :
SOK Z CYTRYNY PLUS 1/2 SZKLANKI PRZEGOTOWANEJ WYSTUDZONEJ WODY
2 ŁYŻKI CUKRU.
SPOSÓB WYKONANIA;
BISZKOPT;
BIAŁKA UBIJAMY NA SZTYWNA PIANĘ .KOLEJNO DODAJEMY CUKIER I ŻÓŁTKA.NA KONIEC WSYPUJEMY DELIKATNIE MĄKĘ I PROSZEK DO PIECZENIA ORAZ MAK.PRZEKŁADAMY CIASTO DO FORMY 25 X 32 CM .PIECZEMY 25 MINUT W TEMP 175 STOPNI.
STUDZIMY.
PLACEK WIERZCHNI.
UBIJAMY BIAŁKA WSYPUJEMY DO NICH CUKIER PUDER. DELIKATNIE ŁĄCZYMY Z ŻÓŁTKAMI ORAZ MAKIEM. PIECZEMY W TEJ SAMEJ FORMIE OKOŁO 15 MINUT.
MIEDZY CZASIE PRZYGOTOWUJEMY MASĘ BUDYNIOWĄ .;
ODLEWAMY SOK Z BRZOSKWIŃ .UZUPEŁNIAMY WODĄ TAK BY BYŁO 2 SZKLANKI PŁYNU. POŁOWĘ WLEWAMY DO GARNKA GOTUJEMY. RESZTĘ MIESZAMY Z PROSZKIEM BUDYNIOWYM I MĄKĄ . WLEWAMY MIESZANKĘ NA GOTUJĄCY SIĘ SOK I GOTUJEMY GĘSTY BUDYŃ .STUDZIMY.
MARGARYNĘ UCIERAMY NA BIAŁY PUCH ,NASTĘPNIE DODAJEMY DO ŁYŻCE BUDYNIU.
BRZOSKWINIE DROBNO KROIMY W KOSTKĘ I ŁĄCZYMY Z MASĄ .
BISZKOPT NASĄCZAMY WODĄ Z SOKIEM I CUKREM .WYKŁADAMY MASĘ BUDYNIOWĄ ,A NASTĘPNIE PRZYKRYWAMY CIASTEM. POSYPUJEMY CUKREM PUDREM I CHŁODZIMY 1 H W LODÓWCE.
SMACZNEGO .
Prezentuje się zachwycająco :)
OdpowiedzUsuńZnowu pyszności.Jak tak patrzę,to przychodzi mi na myśl, współpraca z Tobą.Ty Izunia pieczesz,a ja testuję.Ale jestem! łobuz,ale to tak smacznie wygląda.
OdpowiedzUsuńnie ma sprawy zapraszam
UsuńNajfajniej wyglądają te makowe piegi, ale całe ciasto do mnie przemawia :)
OdpowiedzUsuń