Składniki;
biszkopt;
6 jajek
2,5 szklanki mąki pszennej
13 łyżek oleju
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania;
Miksujemy jajka z cukrem.
Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na koniec wlewamy olej.
Ciasto przelewamy do blaszki 25 x 25 cm.
Kruszonka
150 g mąki pszennej
80 g cukru
80 g roztopionej margaryny.
Dodatkowo :
3 jabłka
1 łyżka mąki pszennej
cynamon
Sposób wykonania kruszonki.
Mąkę mieszamy z cukrem .
Wsypujemy mieszankę do roztopionej margaryny i energicznie mieszamy aż powstaną nam grudki kruszonki.
Na ciasto wylane do blaszki wykładamy pokrojone w plastry i oprószone cynamonem i mąką jabłka. Na nie wykładamy kruszonkę i ją także posypujemy cynamonem.
Gotowe ciasto wkładamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy około 45 minut.
Mmm, musiał pięknie pachnieć :)
OdpowiedzUsuń