Składniki;
ciasto:
5 żółtek
2,5 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pianka :
5 białek
2 budynie waniliowe
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki cukru
2 duże jabłka
2 łyżki maku niebieskiego.
Sposób wykonania:
Składniki na ciasto szybko zagniatamy .
1/3 część wkładamy do zamrażalnika resztę ciasta wykładamy do wysmarowanej blaszki 32 x 20cm.
Pieczemy je 15 minut w temp 180 stopni C.
Międzyczasie ubijamy pianę z białek .
Wsypujemy proszek budyniowy i cukier.
Miksujemy.
Wykładamy piankę na podpieczony spód.
Obrane jabłka pokrojone w małe kawałki układamy na piance.
Ścieramy na nie ciasto schłodzone w zamrażalce ,a następnie posypujemy je makiem.
Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na 30 minut.
Ależ ono ślicznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń