poniedziałek, 20 października 2014

Sernik na biszkopcie

                    Sernik na biszkopcie



Składniki :
 6 jajek 
1 szklanka mąki pszennej
 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 szklanka cukru kryształ

Polewa;
7 łyżek śmietany
7 łyżek cukru 
120 g margaryny
3 łyżki kakao

Masa serowa:
1 kg sera twarogowego
3 łyżki maki ziemniaczanej
125 g miękkiej margaryny 
5 jajek
skórka otarta z jednej pomarańczy




  BISZKOPT:

Szykujemy blaszkę o wymiarach 25 x 36 cm.
Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek.

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec 
wsypujemy cukier i dalej ubijamy.
Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka 
delikatnie łącząc z białkami by one nie opadły.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do 

masy jajecznej.

Miksujemy na najniższych obrotach.


Przelewamy do blaszki.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175

 stopni i pieczemy 25 minut.

Po upieczeniu studzimy.
Przekrawamy na dwie części.

POLEWA - MASA CZEKOLADOWA:


Śmietanę łączymy z kakao, cukrem, margaryną.

Podgrzewamy ciągle mieszając na małym ogniu 

do momentu rozpuszczenia się margaryny.

Jeden blat biszkopta wkładamy z powrotem do

 blaszki.

1/3 częścią polewy robimy wzorki na wierzchu. 


 MASA SEROWA:

Białka ubijamy na sztywno.

Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodając 
także żółtka.

Następnie masę łączymy z serem,skórką z pomarańczy  i mąką 
ziemniaczaną.

Białka łączymy z masą delikatnie mieszając łyżką. .
Połowę masy serowej wykładamy na blat 
biszkopta włożony do blachy. 

Przykrywamy drugim blatem ciasta.
1/3 pozostałej masy czekoladowej robimy

 ponownie wzorki na wierzchu biszkopta.

Pozostała polewę zostawiamy do polania ciasta.

Drugą u mnie trochę mniejszą niż połowę masy 

serowej wykładamy na wierzch drugiego 

biszkopta.

Wyrównujemy powierzchnię masy serowej i

 wstawiamy do piekarnika na 30 - 35 minut w

 temp 175 stopni.

Po upieczeniu pozostawiamy na 15 minut przy

 uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Po wyciągnięciu i wystudzeniu polewamy

 1/3 częścią polewy.

Ja posypałam dodatkowo wiórkami kokosowymi.

Chłodzimy sernik około 2 godzin.


5 komentarzy:

  1. Ale bym zjadła kawałek... pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam sernik... A Twój wygląda bardzo smakowicie...

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie wygląda,zresztą jak każdy Twój wypiek.Lubię jabłeczniki i serniki,z taką polewą szczególnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, jestem pewna, że smakował wybornie :)

    OdpowiedzUsuń