Składniki;
Ciasto;
1/2 szklanki wody
1 szklanka cukru
250 g margaryny
3 łyżki kakao
2 szklanki mąki pszennej
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa mleczna:
3,5 szklanki mleka w proszku
300 g margaryny
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mleka 2%
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
1/2 szklanki wody
1 szklanka cukru
2 galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe
Dodatkowo :
2 galaretki wiśniowe
800 ml wody
Sposób wykonania;
Ciasto:
Margarynę wraz z cukrem, margaryną i kakao gotujemy, a następnie studzimy.
Kolejno dodajemy po jednym żółtku oraz mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy.
Białka ubijamy na sztywno.
Dodajemy na koniec delikatnie mieszając.
Ciasto przelewamy do blaszki 33 x 23 cm. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 30 minut.
Masa mleczna:
Mleko wraz z margaryną i cukrem gotujemy.
Gdy margaryna się roztopi wsypujemy mleko w proszku i energicznie mieszamy.
Lekko wystudzoną masę przelewamy na ciasto.
Chłodzimy w lodówce.
Masa jabłkowa:
Jabłka ścieramy na tarce jarzynowej.
Przekładamy do garnka ,podlewamy 1/2 szklanki wody i zasypujemy cukrem.
Smażymy aż woda i sok powstały z jabłkek odparuje.
Pod koniec wsypujemy galaretki i mieszamy do ich rozpuszczenia.
Przekładamy masę na masę mleczną.
Galaretki wiśniowe rozpuszczamy ,studzimy i zalewamy ciasto.
Chłodzimy je około 3-4 godziny w lodówce.
Super murzynek :)
OdpowiedzUsuń