czwartek, 2 października 2014

Murzynek pod słodką tęczą

                       Murzynek pod słodką tęczą 



 Składniki;

Ciasto;

1/2 szklanki wody
1 szklanka cukru
250 g margaryny
3 łyżki kakao
2 szklanki mąki pszennej
5 jajek
 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa mleczna:

3,5 szklanki mleka w proszku 
300 g margaryny
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mleka 2%

Masa jabłkowa:

1 kg jabłek
1/2 szklanki wody
1 szklanka cukru
2 galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe

Dodatkowo :

2 galaretki wiśniowe
800 ml wody



Sposób wykonania;

Ciasto:

Margarynę wraz z cukrem, margaryną i kakao gotujemy, a następnie studzimy.
 Kolejno dodajemy po jednym żółtku oraz mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy.
 Białka ubijamy na sztywno. 
Dodajemy na koniec delikatnie mieszając.
Ciasto przelewamy do blaszki 33 x 23 cm. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 30 minut.

Masa mleczna:

Mleko wraz z margaryną i cukrem gotujemy.
 Gdy margaryna się roztopi wsypujemy mleko w proszku i energicznie mieszamy.
 Lekko wystudzoną masę przelewamy na ciasto.
Chłodzimy w lodówce.

Masa jabłkowa:

Jabłka ścieramy na tarce jarzynowej. 
Przekładamy do garnka ,podlewamy 1/2 szklanki wody i zasypujemy cukrem. 
Smażymy aż woda i sok powstały z jabłkek odparuje.
 Pod koniec wsypujemy galaretki i mieszamy do ich rozpuszczenia. 
Przekładamy masę na masę mleczną.

Galaretki wiśniowe rozpuszczamy ,studzimy i zalewamy ciasto.

 Chłodzimy je około 3-4 godziny w lodówce.






1 komentarz: