Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
4 ząbki czosnku
1 łyżka miodu
1 cytryna
4 łyżki oleju
sól
czarny pieprz
1 łyżeczka majeranku
curry
1/4 kalafiora
1 jabłko
Sposób wykonania;
Czosnek drobno kroimy.
Z cytryny wyciskamy sok.
Mięso z łopatki kroimy w plastry i nacieramy ją curry,miodem,czosnkiem sola i pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Następnie rozgrzewamy olej na patelni i przesmażamy mięso.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pomiędzy mięso układamy podzielonego na różyczki kalafiora i pokrojone w cienkie plastry jabłko.
Posypujemy majerankiem i skrapiamy olejem.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy około 70 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz