wtorek, 7 października 2014

Łopatka zapiekana z warzywami

       Łopatka zapiekana z warzywami




Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej
4 ząbki czosnku
1 łyżka miodu
1 cytryna
4 łyżki oleju 
sól 
czarny pieprz
1 łyżeczka majeranku
curry

1/4 kalafiora 
1 jabłko





Sposób wykonania;

Czosnek drobno kroimy.
 Z cytryny wyciskamy sok.
 Mięso z łopatki kroimy w plastry i nacieramy ją curry,miodem,czosnkiem sola i pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Odstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Następnie rozgrzewamy olej na patelni i przesmażamy mięso. 
Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pomiędzy mięso układamy podzielonego na różyczki kalafiora i pokrojone w cienkie plastry jabłko.
Posypujemy majerankiem i skrapiamy olejem.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy około 70 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz