Makowiec z jabłkami
CIASTO
150 g margaryny
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa
300 g margaryny
900 g masy makowej z puszki
2 szklanki cukru
7 jajek
900 g jabłek
1 szklanka orzechów włoskich mielonych
3/4 szklanki kaszy manny
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Składniki na dużą blaszkę 26 x 32 cm.
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy
i wykładamy na wyłożonej folią blaszkę .
Nakłuwamy widelcem ,a następnie podpiekamy 10 minut w 200 stopniach C.
Margarynę rozpuszczamy.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej.
Odciskamy od soku.
Jajka ubijamy z cukrem.
Dodajemy do nich masę makową z puszki ,jabłka oraz kasze i proszek do pieczenia.
Wsypujemy na koniec orzechy włoskie i wlewamy przestudzona margarynę .
Delikatnie mieszamy.
Przekładamy masę na podpieczone ciasto.
Wyrównujemy jej powierzchnie .
Wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy w temp 180 stopni przez 45- 50 minut.
Wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy w temp 180 stopni przez 45- 50 minut.
Kroimy, gdy dobrze wystygnie.
Świetny pomysł na makowca.
OdpowiedzUsuń