Śledź w porzeczkach z olejem rzepakowym.
Składniki:
400 g śledzi matias
1 cebula
6 ząbków czosnku
4 liście laurowe
1 cytryna
6 łyżek oleju rzepakowego
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
2 szklanki mleka
1/4 czerwonego wina
1/2 szklanki dżemu z czarnej porzeczki
2 łyżki rodzynek
2 łyżki rodzynek
Sposób przygotowania:
Śledzie moczymy w mleku 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy i kroimy w romby.
W rondelku o grubym dnie łączymy dżem z porzeczki z winem. Gotujemy.
Dodajemy kolejno pokrojoną cebulę , skórkę otartą z cytryny lub cienko pokrojoną ,rodzynki ,liście laurowe .
Wlewamy olej rzepakowy i sok wyciśnięty z 1 cytryny.
Gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
W szklanym naczyniu układamy na przemiennie kawałki śledzia i marynaty.
Przykrywamy folią aluminiową i chłodzimy całą noc w lodówce.
„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego bardzo często używam go w mojej kuchni i polecam rodzinie i znajomym. Niech oni także poznają się na tym co dla nas najlepsze i zdrowe."
Smakowite te śledziki,może zrobię takie na wigilie.U nas mało osób je śledzie,ale ja przepadam za śledzikiem,a ten przepis jest ciekawy.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię odwiedzać Twojego bloga.Jest ciekawy i inspirujący.Z okazji Świąt Bożego Narodzenia, życzę Tobie i Twojej rodzinie, Świąt z barszczem, grzybami i karpiem. Życzę zwykłego ludzkiego szczęścia, odpoczynku, zwolnienia oddechu i chwil roziskrzonych kolędą, śmiechem i wspomnieniami. Aby przy świątecznym stole nie zabrakło światła i ciepła rodzinnej atmosfery, a Nowy Rok niósł ze sobą szczęście i pomyślność. Christopher
OdpowiedzUsuńPS.Śledzik ciekawy.
dziękuje i wzajemnie
Usuń