Kokosowa tęcza
Kokosowa tęcza
Biszkopt.
4 jajka
4 łyżki cukru
Pół łyżeczki proszku do pieczeni
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao do ciast
Masa kokosowa.
1, 5 szklanki mleka
130 g wiórków kokosowych
4 łyżki cukru
250 g margaryny
3 żółtka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Pianka.
3 białka
1 galaretka wiśniowa
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
200 ml wrzątku
Dodatkowo
1 galaretka wiśniowa
Ananas z puszki krojony
Biszkopt.
Miksujemy białka na sztywno. Dodajemy po jednym żółtku i
cukier.
Wsypujemy powoli mąki z proszkiem do pieczenia i kakao .Ciasto
przelewamy do blaszki 32x26cm.
Pieczemy 25 minut w temp 180 stopni.
Masa.
Połowę mleka gotujemy z cukrem i wiórkami. Wlewamy resztę mleka rozmieszanego z mąkami i żółtkami.
Gotujemy gęsty budyń.
Miksujemy z margaryną.
Przelewamy na biszkopt.
Posypujemy pokrojonym ananasem.
Pianka.
Białka ubijamy na sztywno, łączymy z rozpuszczoną galaretką
wymieszaną z żelatyną. Tężejącą przelewamy na masę kokosową.
Następnie
zalewamy rozpuszczoną w 400 ml wrzątku galaretką.
Chłodzimy.
Pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuń