Szarlotka z budyniem
Szarlotka z budyniem
Ciasto kruche
250 g margaryny
2,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki bułki tartej
3 jajka
Masa jabłkowa
2 kg jabłek
0,5 szklanki cukru i wody
3 galaretki cytrynowe
MASA BUDYNIOWA
2 budynie śmietankowe
3 szklanki mleka
3 łyżki cukru
Sposób wykonania:
Składniki na ciasto oprócz bułki tartej wyrabiamy na jednolite ciasto.
Dzielimy w proporcjach 1/3 do 2/3 .
Większą część ciasta wykładamy do dużej blaszki.
Resztę ciasta wkładamy do zamrażalnika.
Ciasto na blaszce nakłuwamy widelcem i podpiekamy 20 minut w temp 180 stopni C. Posypujemy je bułką tartą gdy przestygnie.
Jabłka obieramy i kroimy na małe cząstki.
Wkładamy do rondelka
wsypujemy cukier i wlewamy wodę .
Gotujemy aż jabłka się zaczną rozpadać
.Wsypujemy galaretki,mieszamy i wykładamy lekko przestudzona masę na
podpieczone ciasto.
Gotujemy budyń z dodatkiem cukru.
Masę jabłkową delikatnie wyrównujemy i wykładamy na nią ciepły budyń .
Ciastem wyjętym z zamrażalnika posypujemy wierzch budyniu,możemy zetrzeć ciasto na tarce jarzynowej.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 30- 35 minut. Studzimy i kroimy ,gdy jest już zimne.
Pysznie wyglądają,ale przynajmniej tydzień bez ciasta.Chociaż na mały kawałek to bym się skusił,ale mały.
OdpowiedzUsuńzapraszam...
UsuńIzabelo z okazji Nowego Roku,życzę Tobie i Twojej rodzinie zdrowia i wielu szczęśliwych dni.Tobie szczególnie (jako stały i wierny czytelnik Twojego bardzo ciekawego bloga) wielu nowych pomysłów na ciekawe przepisy.Christopher
OdpowiedzUsuńdziękuję
Usuń