BISZKOPT
4 jajka
120 g cukru kryształ.
120 g mąki pszennej
2 łyżki budyniu śmietankowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA BUDYNIOWA
1 opakowanie budyniu czekoladowego
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
500 ml mleka
0,75 szklanki wody
4 łyżeczki żelatyny
100 ml wody
5 łyżek cukru kryształ
POLEWA
2 łyżki śmietany
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao
DODATKOWO:
1 banan
2 łyżki orzechów laskowych tartych
4 jajka
120 g cukru kryształ.
120 g mąki pszennej
2 łyżki budyniu śmietankowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA BUDYNIOWA
1 opakowanie budyniu czekoladowego
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
500 ml mleka
0,75 szklanki wody
4 łyżeczki żelatyny
100 ml wody
5 łyżek cukru kryształ
POLEWA
2 łyżki śmietany
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao
DODATKOWO:
1 banan
2 łyżki orzechów laskowych tartych
Sposób przygotowania:
Biszkopt; Szykujemy ,odmierzamy składniki.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Dodajemy następnie cukier ,żółtka a na koniec mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Przelewamy do małej 23 cm
tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut do temp 180
stopni C.
Po upieczeniu studzimy w formie. Kroimy na 3 blaty.
Jeden blat biszkopta układamy na dużym talerzu.
Już tężejący budyń wykładamy na biszkopt. Układamy plastry banana.
Przykrywamy drugim blatem. Wykładamy resztę masy i znów przykrywamy 3 blatem.
MASA BUDYNIOWA:
Połowę mleka wlewamy do garnka gotujemy.W reszcie
rozrabiamy proszek budyniowy i cukier. Kawę rozpuszczamy w 3/4 szklanki i
wlewamy do gotującego się mleka. Dolewamy mleko z proszkiem budyniowym i
gotujemy około 5 minut od momentu gdy zacznie bulgotać.Żelatynę moczymy
w 100 ml zimnej wody. Dodajemy napęczniałą do gorącego budyniu,
mieszamy i studzimy.
POLEWA:
Cukier ,śmietanę i kakao łączymy na patelni lub rondelku. Podgrzewamy aż dokładnie się połączą ze sobą .
Gotową polewą polewamy torcik.Ozdabiamy tartymi orzechami laskowymi.
Mniam :) wszystko, co czekoladowe jest dobre :)
OdpowiedzUsuń