Składniki;
Ciasto:
180 g zimnego masła
300 g mąki pszennej
300 g mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
1 jajko
1 łyżka śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
Warstwa I.
1 opakowanie budyniu czekoladowego
400 ml mleka
2 łyżki cukru
100 g masła
Warstwa II.
1 opakowanie budyniu śmietankowego
400 ml mleka
100 g masła
2 łyżki cukru
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
sos do lodów czekoladowy
Sposób przygotowania;
Składniki na ciasto wyrabiamy.
Tortownice o średnicy 26 cm wyścielamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy na nie ciasto.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut w temp 190 stopni C.
Wyjmujemy po upieczeniu i studzimy.
Budynie gotujemy kolejno czekoladowy i śmietankowy.
Połowę mleka gotujemy z cukrem i masłem .
W 200 ml mleka rozrabiamy proszek budyniowy i wlewamy na gotujące się mleko. Mieszamy aż zgęstnieje.
Jeszcze gorący wylewamy na podpieczone ciasto.
Brzoskwinie kroimy w plasterki.
Układamy na budyniu czekoladowym.
Gotujemy budyń śmietankowy tj czekoladowy i zalewamy warstwę brzoskwiń .
Studzimy.
Ozdabiamy sosem czekoladowym robiąc kręgi na całej powierzchni torcika ,a następnie wykałaczką do środka przeciągamy linie by powstał nam dekoracyjny wzór.
Chłodzimy w lodówce 2 godziny.
Smacznego
fajna pajęczyna Ci wyszła, torcik też fajny
OdpowiedzUsuńno tak jakoś samo z siebie by ładnie wqgladało
UsuńSuper! Takie Helloween'owe :) Podoba mi sie, mniam, mniam...
OdpowiedzUsuńno tak tylko szkoda,ze nie pomyślałam to bym jakiegoś pająka dodała do zdjęcia :)
UsuńBardzo ładny wzór zrobiłaś. Ciasto wygląda przez to tak ciekawie. Świetnie połączyłaś te dwie masy. Chętnie spróbowałabym kawałeczek, bo mnie kusi... Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńdziękuję
UsuńPiękna dekoracja, a torcik smakowity.
OdpowiedzUsuń