wtorek, 27 maja 2014

Tort księga


                                  Tort księga

 

 


2 BISZKOPTY 
 
  • jajka 5 sztuk
  • cukier kryształ 1 szklanka
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • ocet 1 łyżka

  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

  • olej 1/2 szklanki 
     
CIASTO kokosowe
  • wiórki kokosowe 250 g
  • białka 6 sztuk
  • cukier kryształ 1,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana 1,5 łyżki 
     
CIASTO z kakao
  • jajka 5 sztuk
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • ocet 1 łyżka
  • cukier kryształ 1 szklanka
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • kakao 2 łyżki 
     
     
    MASA ŚMIETANOWA
     
    • śmietana kremówka  36 %   6 opakowań po 500 ml
    • masa śmietanowa dr Oetker 6 opakowań
    • truskawki świeże 1 kg
    • cukier puder 1 szklanka
     
     

    Sposób przygotowania:

    Przygotowujemy składniki na 2 biszkopty . Składniki podane w przepisie są na jeden ale robimy 2 takie same sztuki.
    Ubijamy pianę z białek,dosypujemy cukier a następnie dodajemy po jednym żółtku. Kolejno wsypujemy mąkę pszenną wymieszaną z cukrem oraz wlewamy olej z octem. Miksujemy . Przelewamy do blaszki 32 x 37 cm lub ciut większej i pieczemy 15 minut w temp 175 stopni C.

    CIASTO KOKOSOWE:
     
    Ubijamy białka dodając cukier. Kolejno delikatnie wsypujemy resztę składników. Przelewamy do tej samej formy co piekliśmy biszkopty.

    CIASTO Z KAKAO.:
     
    Postępujemy tak samo jak przy białym biszkopcie tylko tu dodajemy kakao.

    MASA ŚMIETANOWA:

    Do jej wykonania potrzebujemy 6 kartonów po 500 ml śmietany 36 % i 6 opakowań masy śmietanowej "pewnego doktora".
    Miksujemy śmietanę a następnie wsypujemy proszek z opakowań .
    Truskawki myjemy i kroimy w małe kawałki.

    Składamy tort:
     
    Biały biszkopt układamy na sztywnym kartonie ,deseczce.
    Smarujemy go masą i posypujemy truskawkami. Na truskawki znów wykładamy masę .
    Przykrywamy ją ciastem z kokosem.
    Smarujemy je masa ,posypujemy truskawkami i smarujemy masą .

    Z drugiego biszkopta używamy tylko jego jedną połówkę .
    Przecinamy ją jeszcze na pół i układamy 2 paski biszkopta 3 cm od środka tortu ,,
    Smarujemy je masą i przykrywamy ciastem z kakao.
    Cały tort smarujemy masą śmietaną ,
    Dekorujemy truskawkami.
     
     
     

2 komentarze:

  1. Ślicznie Ci to wyszło.Masz talent.

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję to dla synusia - rodzynka i włożyłam dużo serducha w jego przygotowanie.

    OdpowiedzUsuń