Składniki;
biszkopt ciemny :
6 jajek
1 szklanka cukru kryształ
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki proszku do pieczenia
125 ml oleju
125 ml wody
2 łyżki kakao do ciast
Biszkopt jasny;
3 jajka
1/4 szklanki oleju
1/4 szklanki wody
1 łyżka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej
Masa maślana:
250 g masła
250 g cukru pudru
2 łyżki mleka
5 kropel aromatu waniliowego
Poncz:
sok z połowy cytryny
125 ml wody.
Dodatkowo:
8 galaretek w 4 różnych smakach
4 x 300 ml wody .
Sposób wykonania;
Blaszka 24 x 32cm
Galaretki rozpuszczamy po 2 z każdego smaku w 300 ml gorącej wody.
Biszkopt ciemny:
Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek.
Białka ubijamy na sztywno,dosypując pod koniec cukier. Kolejno dodajemy po jednym żółtko cały czas miksując. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao oraz wlewamy olej i wodę.
Miksujemy do momentu pojawienia się pęcherzy powietrza na cieście.
Pieczemy 35 minut w temp 175 stopni.
Pieczemy 35 minut w temp 175 stopni.
Biszkopt jasny wykonujemy tak samo jak biszkopt ciemny.
Pieczemy 35 minut w temp 175stopni.
Pieczemy 35 minut w temp 175stopni.
Tniemy na 11 pasków około 3,4 cm.
Masa maślana;
Ucieramy masło z cukrem pudrem na puszystą masę . Następnie dodajemy aromat i mleko i jeszcze chwile ucieramy.
Składanie ciasta. Z biszkopta ciemnego delikatnie ścinamy wierzch,kruszymy,posłuży nam jako posypka.
Resztę ciasta tniemy na dwa blaty.
Jeden blat wkładamy do blaszki, w którym piekliśmy ciasto.
Skrapiamy go ponczem.
Smarujemy masą maślaną .
Na wierzch układamy 6 pasków jasnego biszkopta w równych odległościach posmarowanych także masą maślaną.
Pomiędzy nie wlewamy różne kolory galaretek.
Przykrywamy je 5 paskami biszkopta jasnego.
Smarujemy je masą maślaną. I znów między przerwy wlewamy resztę galaretek.
Przykrywamy drugim blatem ciemnego biszkopta nasączonego ponczem.
Wierzch smarujemy warstwą masy maślanej.
Posypujemy pokruszonym biszkoptem.
Chłodzimy w lodówce około 2 godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz